Indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen: de finale strijd te zien op RTL 7

19 april 2017 11:03 | informatief | Door Televizier

© RTL 7

Fernando Ricksen was profvoetballer en is sinds 2013 ALS-patiënt. Regisseur Ronald Top maakte de intens, emotionele en indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen: de finale strijd die 24 april te zien is op RTL 7.

Ricksen werd in de zomer van 2016 benaderd door de makers om mee te werken aan deze documentaire. Hij twijfelde geen moment, want Ricksen begreep als geen ander dat het niet zou gaan om de mooie momenten die hij beleefde als voetballer, maar juist over de moeilijkste tijd van zijn leven.

Klein en kwetsbaar

“Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS mag van mij door deze documentaire weer groots en meeslepend worden.” De mooie momenten waren al bekend, want die stonden in zijn bestseller Vechtlust die in 2013 uitkwam en waarvoor de oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje destijds aan tafel zat bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Pijnlijke momenten

Voor de documentaire Fernando Ricksen: de finale strijd werd de ex-profvoetballer acht maanden lang gevolgd en alles werd gefilmd. Bijzondere momenten, zoals de ontmoeting met Cristiano Ronaldo in Madrid, maar ook de pijnlijke momenten staan op beeld. Zo is te zien hoe Ricksen wordt gewassen, aangekleed en gevoed. Ook liet hij de camera’s toe in het ziekenhuis van Glasgow waar hij regelmatig operaties onderging. Alleen op de wc ging de deur dicht.

Aartsrivaal Celtic

Niet eerder liet een bekende voetballer zich zo indringend filmen. Na berichtgeving in de Nederlandse en Britse pers over het belang van de documentaire, waren het vooral de voetbalsupporters die massaal geld doneerden. En dat is bewonderenswaardig, omdat het niet alleen de fans van Glasgow Rangers waren die hem steunden, maar ook die van aartsrivaal Celtic die Ricksen jarenlang als vijand zagen.

Fernando Ricksen: de finale strijd is 24 april te zien om 22.00 uur op RTL 7 

Meer over