Antwoorden over het oorlogsverleden

Indrukwekkende serie Sporen van Oorlog binnenkort op televisie bij MAX

17 maart 2023 10:31 | informatief | Door Tessa Kok

© MAX
In de zesdelige serie Sporen van Oorlog reist presentatrice Dolores Leeuwin samen met de derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers af naar plekken van herinnering van hun opa en oma. Deze generatie kleinkinderen gaat in het programma op zoek naar de antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders.

En dat levert diverse indrukwekkende, ontluisterende verhalen op.

Ooggetuigen en historici ontmoeten

In Sporen van Oorlog ontmoeten kleinkinderen van oorlogsslachtoffers diverse ooggetuigen, historici en kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder afgelegd heeft in de Tweede Wereldoorlog. Met als eindresultaat hele indrukwekkende verhalen die verschillende generaties oorlogsslachtoffers met elkaar verbindt.

Aflevering 1

De serie bestaat uit zes afleveringen, waarvan de eerste op vrijdag 24 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2 te zien is. In aflevering 1 neemt presentatrice Dolores kleindochter Juliette mee in het spoor van haar opa Wim. Wim Aloserij overleeft maar liefst drie concentratiekampen en een scheepsramp waar ruim 7000 gevangen om het leven zijn gekomen.

Hij kwam zwaar getraumatiseerd thuis na de oorlog, maar niemand zat op zijn verhaal te wachten. Hij praatte dan ook nooit meer over wat hij heeft meegemaakt. Na het overlijden van Wim heeft zijn kleindochter Juliette nog veel vragen. Omdat ze die niet meer aan hem kan stellen, reist ze af in het spoor van haar opa.

Dolores neemt haar mee langs ooggetuigen en historici, om antwoorden te vinden op de vragen die ze heeft. Zo leert ze het oorlogsverhaal van haar opa steeds beter begrijpen. Samen gaan ze langs bij een Noord-Hollandse boerderij waar Wim ondergedoken heeft gezeten en concentratiekamp Neuengamme en spreekt ze ooggetuigen van de scheepsramp.

De geschiedenis wordt doorverteld

Doordat de kleinkinderen van oorlogsslachtoffers dichterbij het oorlogsverhaal van hun opa of oma komen in de serie, kan de geschiedenis op een nieuwe manier doorverteld worden van generatie tot generatie. Ben je benieuwd naar het programma? De eerste aflevering zie je op vrijdag 24 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2.

Meer over