Interview met mr. Frank Visser

22 januari 2018 11:43 | informatief | Door Televizier

© SBS/Elvin

In Mr. Frank Visser doet uitspraak lost Neerlands beroemdste rechter weer slepende burenruzies en heikele erfscheidingsconflicten op. Meester Visser: “Alle partijen willen maar een ding: rust.”

Dit seizoen is geluidsoverlast weer een vast thema
“Volgens de statistieken is het de belangrijkste bron van ergernis, dat zie je terug in mijn programma. Veel problemen zijn terug te voeren op gehorige woningen en mensen met een verschillend levensritme. Als boven en onder je gezinnen met kinderen wonen en je hebt ze zelf ook, ga je niet klagen over hun herrie.”

U heeft alles al voorbij zien komen. Verbaast u zich nog weleens?
“Verbazen doe ik me niet meer, verrast ben ik nog een enkele keer. Ik was perplex toen ik onlangs een slaapkamer bekeek vanwege een klacht over geluidsoverlast. De forse pitbull van de eigenaresse was meegelopen en ging als de Boze Wolf uit Roodkapje in het bedje van haar kindje liggen. ‘Hij slaapt daar altijd naast mijn dochtertje’, zei ze nog. Toen viel mijn mond open, die had ik niet zien aankomen.”

Waarom wilt u het recht op televisie brengen?
“Veel mensen moeten er alleen om lachen. Dan denk ik, ja ja, wacht tot je zelf zoiets meemaakt. Ik hoop dat kijkers gaan begrijpen dat ze zelf ook makkelijk in een dergelijke situatie terecht kunnen komen. Daarbij zien ze bij ons dat je echt tot een oplossing kunt komen via de juridische weg. Als het niet lukt op een andere manier ben je niet veroordeeld tot ellende in de eeuwigheid. Naar de rechter gaan kan een oplossing zijn.”

U beslecht soms zeer langlopende conflicten
“Mensen leven vaak al vele jaren met elkaar in onmin. Ze denken, dat komt nooit goed. Dan doe ik uitspraak en die accepteren ze vrijwel altijd. Partijen hebben één ding gemeen: ze willen rust. Ze winnen of verliezen, maar daarna kunnen ze door, ze hebben gedaan wat ze konden. Ze kunnen er een punt achter zetten en een nieuwe start maken.”

Het kabinet overweegt de invoering van een buurtrechter om rechtspraak laagdrempeliger te maken. U wordt genoemd als lichtend voorbeeld. Goed idee?
“Ik roep het al jaren, dus ik ben er blij mee. Natuurlijk is het afwachten hoe dit vorm krijgt. In dit verband wordt helaas óver mij gepraat maar niet mét mij. Als ik gevraagd werd zou ik zeker een adviserende rol kunnen en willen spelen.”

Vanaf 12 februari kijkt Viktor Brand in Mr. Frank Visser: Hoe is het nu met? terug op zaken die afgelopen seizoenen voorbij kwamen. Bent u net zo zo nieuwsgierig als wij?
“Ja hoor! Ik zit die maandagavond vast en zeker voor de buis.”

Mr. Frank Visser doet uitspraak, maandag 21.30 uur • SBS 6

Mr. Frank Visser: hoe is het nu met? vanaf maandag 12 februari, 21.30 uur • SBS 6 

 

 

Mr. Frank Visser doet uitspraak | maandag | SBS 6 | 21.30

Meer over