Interview

Özcan Akyol van start met Eus' Boekenclub: 'Ik hoop dat kijkers ontdekken hoe leuk boeken zijn'

11 april 2022 10:05 | informatief | Door Jaap Friso

© Wim Sneller

In Eus' Boekenclub praat Özcan Akyol tijdens de Boekenweek met schrijvers, lezers én burgemeesters over de vreugde van lezen. "Boeken laten je kennismaken met nieuwe werelden."

Wat wil je uitstralen met Eus' Boekenclub?

"Ik ben zelf een veellezer. Ik lees gemiddeld een of twee boeken per week, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het belangrijkste is om iets van mijn leesvreugde over te brengen. Ik hoop dat kijkers ontdekken hoe leuk boeken zijn en zin krijgen om te lezen. In elke aflevering interview ik een burgemeester over een boek dat een cruciale rol speelde in zijn of haar leven. Onder anderen Ahmed Marcouch en Sybrand Buma vertellen over het voor hen beslissende boek."

Hoe kan een boek een leven veranderen?

"Boeken laten je kennismaken met nieuwe werelden en brengen je in contact met personages die op jou lijken of juist niet. Dat kan heel confronterend zijn, maar ook heel behulpzaam. Voor mij was dat bijvoorbeeld The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, maar ook de biografische boeken van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård. Die gaan over mannen die met zichzelf in de knoop zitten of vastgeroest zijn in bepaalde patronen. Daar herken ik me in. Zo’n boek kan een spiegel voorhouden of alternatieven bieden."

Het thema van deze Boekenweek is 'Eerste liefde'. Welk boek was dat voor jou?

"Door de tv-serie Baantjer ontdekte ik dat er ook boeken van Appie Baantjer waren. Ik was negentien jaar en had nog een behoorlijke afkeer van lezen, maar die boeken maakten bij mij de liefde voor het lezen los. Het was alsof er een video in mijn hoofd aanging. Dat je brein beelden maakt bij de woorden die je leest, was helemaal nieuw voor mij. De verhalen zijn tastbaar, ik begreep waar het over ging. Bij Baantjer is voor mij de magie van het lezen ontstaan."

Eus' Boekenclub is deze week van maandag tot en met vrijdag om 19:50 uur te zien op NPO 2.

Meer over