Interview met Ruben Terlou over Door het Hart van China

14 januari 2018 13:06 | informatief | Door Televizier

© Joost van Herwijnen/VPRO

Ruben Terlou komt na het bewierrookte Langs de oever van de Yangtze met een nieuwe reisserie over China: Door het hart van China. We stelden hem drie vragen over de serie.

1. Vanwaar de keuze om van noord naar zuid te reizen?
“Het biedt ons de mogelijkheid om echt een dwarsdoorsnede van China te laten zien. We hebben zowel het platteland als de grote stad aangedaan. Van de hoofdstad Peking tot het zuidelijke Shenzhen, dat in enkele tientallen jaren is uitgegroeid tot een van de grootste productiecentra in de wereld. Maar we reizen ook door het gebied van de Gele Rivier, de bakermat van de Chinese beschaving waar de enige echt Chinese volksreligie nog springlevend is. Met alles wat daarbij hoort, zoals voorouderverering, geesten, bijgeloof en gebruiken die duizenden jaren oud zijn.”

2. Wat laat je in de eerste aflevering zien?
“We beginnen dus in het noorden, in Binnen-Mongolië, dat ernstig te lijden heeft onder de aanhoudende droogte. Deze aflevering gaat over de invloed van de klimaatverandering op de boeren, de nomaden en de mijnwerkers daar. Tien jaar geleden reikte het gras nog tot hun middel en nu wonen ze letterlijk op zandduinen. Hun vee is gestorven en het boeren- en nomadenbestaan houdt gewoon op. Maar we laten niet alleen maar treurigheid zien. Ik ben bijvoorbeeld ook bij een Mongools festival geweest en ik heb een honderd meter hoge windmolen beklommen. Dat was best spannend.”

3. Je hebt heel bijzondere gebeurtenissen gefilmd, zoals een begrafenis met een ‘geestenhuwelijk’ in aflevering drie. Waren er nog meer van die cadeautjes?
“Het mooiste cadeau is dat we allerlei thema’s, van de zorg tot homoseksualiteit tot technologie, kunnen laten zien door middel van bijzondere ontmoetingen. Maar heel eerlijk, ik dacht bij de eerste serie: ik heb het pas goed gedaan als ik er nóg een mag maken. Die waardering is de grootste prijs en die heb ik al gewonnen.”

 Afleveringen:

1. Mijnen en woestijnen. Over de desastreuze invloed van de klimaatverandering op de boeren, de nomaden en de mijnwerkers in Binnen-Mongolië.

2. Dubbellevens. Over de smartphone waarmee Chinese stedelingen alles in hun leven regelen; en de virtuele wereld als een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden en gelijkgeaarden.

3. Een koelkast voor het hiernamaals. Over de sterke verbondenheid tussen Chinezen en hun voorouders en voor ons vreemd aandoende bijgeloven en rituelen, zoals geestenhuwelijken tussen overledenen.

4. Het rechte pad. Over het taoïsme, de enige echt Chinese volksreligie die bestudeerd wordt in kloosters, maar ook door hippieachtige jongeren die de bergen ingetrokken zijn.

5. De K-straat. Wat gebeurt er met je als je op het door jongeren verlaten platteland van China woont en oud en ziek bent?

6. Systeemvoetbal. China heeft torenhoge ambities op tal van vlakken. In de auto-industrie zijn die al waargemaakt. Nieuwste project: het grootste voetballand worden.

7. De plannen van Xi. In de Chinese miljoenenstad Shenzhen laat Ruben Terlou ons de Orwelliaanse toekomst van China zien. Het is even schrikken.

Door het hart van China - Zondag, 20.15 uur • NPO 2

Meer over