Jan Joost van Gangelen en de Johan Cruijff Schaal

5 augustus 2017 11:00 | informatief | Door Televizier

Vitesse en Feyenoord spelen om de Johan Cruijff Schaal in de Johan Cruijff ArenA. Het is het traditionele begin van het voetbalseizoen. Jan Joost van Gangelen blikt vooruit.

Alweer zin in een nieuw voetbalseizoen?

“Ja, inmiddels wel. Dat neemt niet weg dat ik die winter- en zomerstops heerlijk vind. Ik kijk voor mijn werk zo belachelijk veel wedstrijden, dat ik er in juli en december wel even klaar mee ben. Dan ga ik lekker met mijn gezin op vakantie en volg ik helemaal niets op voetbalgebied. Maar na een week of twee begint het wel weer te kriebelen. Nu kan ik niet wachten. Het wordt weer een malle competitie.”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Hoe Feyenoord zich wapent in de Champions League en wat dat betekent voor de competitie. Verder hoop ik dat Ajax zich eindelijk eens kwalificeert voor de Champions League en ben ik benieuwd hoe PSV, AZ en FC Utrecht het gaan doen. Kortom: genoeg om naar uit te kijken.”

Maar meteen op die eerste kwestie in te gaan: wat zijn je verwachtingen van Feyenoord in de Champions League?

“Overwinteren zie ik niet gebeuren. Ze zijn een aantal belangrijke spelers kwijtgeraakt, zoals Karsdorp, Elia en Kongolo. Bovendien zitten ze bij de loting in pot vier, wat betekent dat ze sowieso drie sterke ploegen in hun poule krijgen. Daarom denk ik dat plek drie het hoogst haalbaar is, dan spelen ze verder in de Europa League. Heel eerlijk: dat is toch ons toernooi. De Champions League is alleen voorbehouden aan topclubs, die voor gigantische bedragen spelers kunnen kopen.”

Wat vind je van de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax?

“Ontzettend leuk. Als hij de eerste spits wordt en niet te vaak geblesseerd raakt, gaat Ajax enorm veel plezier aan hem beleven. Dan schiet hij er rustig twintig in dit seizoen. Ik vind het sowieso mooi als topvoetballers terugkeren naar hun oude club. Zou ik het ook geweldig vinden als Sneijder en Robben hun carrière afsluiten bij respectievelijk Ajax en PSV. Voor ons verslaggevers is dat ook prettig, want die ervaren spelers praten een stuk makkelijker.”

VVV-Venlo en NAC Breda zijn terug in de eredivisie. Leuk?

“NAC is geweldig! Maakt niet uit of ze winnen of verliezen, in het Rat Verlegh Stadion is het altijd feest. Een avondje NAC; dat moet je een keer meegemaakt hebben. Er zitten ook elke week 18.000 mensen, dus het is ook nog een aanwinst voor de eredivisie. En VVV-Venlo is gewoon leuk. Een beetje cult, want ze werken met een piepkleine begroting. Maar ze hebben een goede trainer, Maurice Steijn, dus ik zie ze ook niet snel degraderen.”

Toch de hamvraag: wie wordt er kampioen?

“Tja, wie van de drie, hè? Puur op gevoel zeg ik: PSV. Omdat ze na een slecht seizoen tot op het bot getergd zijn en omdat er niet al te veel spelers zijn vertrokken.”

Meer over