Documentaireserie over extreem gezonde mensen

Jet van Nieuwkerk over docu Niet gezond meer

In Niet gezond meer neemt foodschrijver en presentator Jet van Nieuwkerk ons mee in de wereld van obsessieve gezondheidsfans. ‘Ik ga ook behoorlijk de confrontatie met mijn eigen verleden aan.’

 

Niet gezond meer’ is een driedelige documentaire. Wat gaan we zien?
“Het programma gaat over obsessief gezond eten en sporten. Over helemaal doorslaan in iets wat ‘cool’ wordt gevonden, namelijk bezig zijn met een gezond lijf. In mijn omgeving zie ik dat behoorlijk vaak gebeuren. Ik heb weleens verteld dat ik daar vroeger ook last van had en daardoor krijg ik al jarenlang mailtjes van mensen die zich herkennen in mijn verhaal. Verder hoor je er weinig over. Dus ik ga onderzoeken of er inderdaad iets aan de hand is.

Hoe?
“Ik cross het hele land door en spreek met artsen, met socialemedia-experts en bijvoorbeeld ook met Arie Boomsma die een paar sportscholen heeft. Dan volg ik meteen een paar lessen bij hem. Ik ga met meisjes boodschappen doen in de supermarkt en vraag hoe ze zich voelen als ze langs het snoepschap lopen. Je gaat begrijpen dat het echt een ziekte is. Er is ook een naam voor: orthorexia.”

Hoe komt het volgens jou dat jonge mensen hiervan last hebben?
“Ik denk dat sociale media een belangrijke rol spelen. Daar zie je vooral mensen die goed in hun vel zitten, met mooie plaatjes en geweldige lijven. Meisjes van veertien, vijftien denken dat dat de maatstaf is en dat je dan gelukkig bent. We zijn niet eerlijk genoeg op sociale media. En in zo’n cultuur ga je al helemaal niet je problemen delen.”

Hebben jouw eigen ervaringen geholpen om de vinger op de zere plek te leggen?
“Ja, ik ga behoorlijk de confrontatie met mijn eigen verleden aan. Dat vind ik ontzettend eng, maar het is nodig om aandacht voor het probleem te krijgen. Acht jaar geleden kampte ik er zelf mee. Ik praat met mijn coach van vroeger en ga in gesprek met mijn vriendinnen over hoe zij terugkijken op die periode. Ik ging bijvoorbeeld bijna niet meer uit, had een streng schema van elke dag sportschool en wilde altijd mijn eigen eten koken.”

Wanneer dacht je: dit moet anders.
“Ik zou met mijn vriendinnen op vakantie gaan en dacht: dit durf ik niet. Ik kan daar niet eten wat ik wil en niet sporten zoals ik wil. Toen besefte ik dat er iets mis was en dat ik hulp nodig had. Ik heb het toen ook pas gedeeld met mijn vriendinnen.”

Gezond koken is jouw specialiteit. Doe je dat ook in het programma?
“Nee, het programma gaat meer over het onderliggende probleem: onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om uit te zoeken waar dat vandaan komt want pas dan kun je het oplossen. Ik hoop echt dat mensen die hiermee kampen – en hun omgeving – iets aan het programma hebben en vooral ook dat het probleem bespreekbaar wordt gemaakt.”

Niet gezond meer, Woensdag - NPO 3 •21.05

Meer over:

Reageren