Katja Schuurman over haar eerste seizoen Memories

12 februari 2018 10:48 | informatief | Door Televizier

© Eric van den Elsen

Memories is opgefrist met Katja Schuurman als nieuwe presentator. Zij neemt het stokje over van Anita Witzier, die twintig jaar lang oude geliefden herenigde.

Vond je het spannend om de eerste aflevering te draaien?
“Nou ja, in zoverre dat het een iconisch programma is en veel mensen bij het horen van Memories natuurlijk aan Anita Witzier denken. Anita – die met pijn in het hart afscheid neemt maar ook ruimte wilde voor andere programma’s – deed het fantastisch en ik heb haar tips ter harte genomen, maar ik doe het wel echt op mijn manier. Zo stel ik hier en daar misschien een andere vraag dan Anita zou hebben gedaan.” 

Geef eens een voorbeeld?
“In de eerste aflevering vraag ik bijvoorbeeld aan Els wat voor minnaar haar Italiaanse geliefde was. Ik ben daar nieuwsgierig naar, en ik denk de mensen thuis ook. Ik vind de terughoudendheid waarmee we over dat soort dingen praten zo jammer. Seksualiteit is toch iets moois, een van de leukere dingen in het leven?”

Is er nog iets veranderd aan de opzet?
Memories duurt nu een halfuur in plaats van vijftig minuten en draait weer puur om de liefdesverhalen. Ik heb eraan toegevoegd dat we in de laatste minuten aan de mensen vragen hoe ze de hereniging hebben ervaren. Hoe was het om elkaar weer te zien, was de vonk er weer? Ik vond het voorheen heel frustrerend als ze na de ontmoeting het beeld uit liepen, zonder over de afloop te vertellen.”

Memories gaat al twintig jaar mee; waar denk jij dat het succes in zit?
“Sommige verhalen zouden zo in een filmscript passen, maar ze zijn echt. Bij reality-tv worden emoties soms geforceerd, maar dit is heel puur: je ziet het zoals het is. En het is ontroerend. Ik sta ongeveer bij elke ontmoeting met tranen in mijn ogen. Ook zie je dat Memories met veel liefde wordt gemaakt: we nemen de tijd voor het maken van mooie shots en het neerzetten van de hoofdpersonen. Door die rust ziet het er heel filmisch uit.”

Zit de kracht van Memories ook in de herkenbaarheid, dat bijna iedereen wel zo’n oude liefde heeft?
“Ik heb dat niet, moet ik eerlijk zeggen. De meeste ex-geliefden zie ik nog gewoon. Vakantieliefdes heb ik weleens gehad, maar er is niemand van wie ik denk: die wil ik nog weleens zien. Liever niet eigenlijk, haha.”

De hereniging brengt vaak veel bij de oud-geliefden teweeg. Hoe komt dat, denk je?
“Het is echt iets wezenlijks in de levens van deze mensen. In deze reeks pakt een aantal oud-geliefden de draad weer op, maar er zijn ook stellen bij van wie een van de twee gelukkig getrouwd is of waarbij de vonk er niet meer is. Ook dát is goed, want dan kan iemand weer verder met zijn of haar leven. Anders kan het idee dat ze in het verleden misschien iets hebben laten liggen in het hoofd blijven zitten.”

Memories,  22.10 uur • NPO 1

Meer over