Kijktip: Nieuw seizoen voor De Rijdende Rechter

Kijkers en critici waren het eens: John Reid is een waardig opvolger van Frank Visser in De rijdende rechter. En dus keert de Alkmaarse kantonrechter terug in het nieuwe seizoen van het programma. Hij begint met een conflict in de Friese plaats Suawoude.

Blinde muur

Jan Tenniglo heeft John Reid uitgenodigd met een opmerkelijke klacht. Zes jaar geleden bouwde hij zijn berging om tot keuken. De familie Boskma in het huis ernaast ­reageerde door hun kippenren te vervangen voor een schuur met veranda. Tenniglo kan zijn buren nu niet meer zien vanuit het keukenraam. Hij ziet alleen een blinde muur van hout en is daar niet van gediend. Gaat meester Reid mee in zijn klacht? Hij meet ook gelijk even de erfgrens op, want ook daar is gesteggel over.

Gluren bij de buren

Het klinkt als een typisch verhaal voor De rijdende rechter, waar wekelijks ruim een miljoen mensen van smullen. In de ­Volkskrant probeert rechter Reid het succes te verklaren. “We houden van gluren bij de buren, van de combinatie verbazing en herkenning. Hoe kan een boom op een erfgrens mensen zo tegen elkaar laten schreeuwen? Dat is omdat buren dicht op elkaar zitten.” Het levert vaak kluchtige televisie op. “Je kunt erom lachen, zeker. Maar de kracht van het programma is niet dat de mensen eigenaardig zijn. We nemen mensen en hun probleem héél serieus.”

De rijdende rechter, amusement 22.20 ● NPO 1

Meer over:

Reageren