Voorgetrokken bij defensie

Koninklijke familie door het slijk bij BOOS

1 juni 2022 12:15 | informatief | Door Irma Tomas

© Robert Lagendijk
Na The Voice of Holland heeft Tim Hofman zijn pijlen nu gericht op de Koninklijke familie. Samen met Vrij Nederland deed hij met zijn YouTube-programma BOOS onderzoek naar de voordeeltjes die het Koninklijk Huis krijgt bij het leger. 

En wat niet veel mensen zal verrassen is dat leden van het Koninklijk Huis niet dezelfde behandeling krijgen als andere mensen. Uit het onderzoek van BOOS en Vrij Nederland blijkt dat leden van de koninklijke familie al generaties lang lijken te worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en protest van hogere officieren wordt genegeerd. 

Pieter-Christiaan

In de uitzending worden Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan van Oranje en zijn neef Lucas van Lippe-Biesterfeld behandeld. Lucas ging na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij na elf maanden, waar het normaal anderhalf tot vier jaar duurt, werd bevorderd tot officier en kort daarna op missie ging naar Irak.

Speciaal traject

Hoewel het behalen van een technische opleiding (VTO) een verplicht onderdeel is binnen de opleiding, wordt deze eis voor Van Lippe-Biesterfeld losgelaten. Hoogleraar Staatsrecht professor Wim Voermans spreekt van een patroon. Minister Ollongren en Defensie beamen tegenover BOOS dat lid zijn van de koninklijke familie een reden kan zijn om een speciaal traject te volgen.

De uitzending van BOOS over Defensie is donderdag 2 juni vanaf 16:00 uur te zien op het YouTube-kanaal van BOOS. Zaterdag 4 juni verschijnt een uitgebreid achtergrondverhaal in Vrij Nederland.

Meer over