Dierenorganisaties

KRO-NCRV rectificeert Onze Boerderij niet na klachten

30 september 2019 14:20 | informatief | Door Irma Tomas

© Linelle Deunk
Verschillende dierenorganisaties hebben een klacht ingediend bij de NPO, de KRO-NCRV en het Commissariaat van de Media over het programma Onze boerderij van Yvon Jaspers. Volgens de organisaties gaf het programma valse informatie. De omroep vindt het een klacht van niks. 

Het gaat om de aflevering van 22 september waarin kippenboer Mark zegt dat kippen het eigenlijk niet zo slecht hebben in Nederland. Volgens de pluimveehouder is de scharrelstal het laagste systeem hier en is dat best te doen. Dierenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood zeggen dat dit pertinent niet waar is. Volgens hen is het in Nederland wel degelijk beroerd wonen voor veel kippen. Er namelijk nog altijd 6 miljoen kippen in kleine kooien met draadgaas als bodem. 

Geen valse voorlichting

KRO-NCRV heeft al gereageerd op de aantijgingen, de omroep gaat niet rectificeren: 'Yvon besprak met hem zijn visie op het bedrijf, de dilemma's en de zorgen die hij heeft. Van het geven van (valse) voorlichting is geen sprake. De door de betrokken dierenrechtenorganisaties gevraagde rectificatie en beoordeling door onafhankelijke experts is volgens KRO-NCRV dan ook niet aan de orde.'

Meer over