Kick-off

Lauren Verster over Ik Wil een Kind

Lauren Verster volgt voor Ik wil een kind zes stellen en singles die geen kind kunnen krijgen. De serie start in 2019, maar de hoofdpersonen zijn nu al te zien in een kick-off.

Tekst: Marije Onderwaater

1. Wie doen mee aan Ik wil een kind?
“Mensen bij wie het krijgen van een kind biologisch gezien niet vanzelf kan gaan. Denk aan een homostel en een lesbisch koppel, maar ook een vrouw die wel zwanger wil zijn, maar geen moeder wil worden. Voor deze mensen is dit iets heel groots in hun leven, en ze zijn al vaak teleurgesteld. Ik volg hen bij de belangrijke momenten in het proces. Bijvoorbeeld wanneer een single op zoek gaat naar iemand om een kind mee te krijgen. Verder ben ik bij bekendmakingen in de familie, echo’s, bevallingsoefeningen en het moment net voor de geboorte.”

2. Waarom willen zij dit op tv laten zien?
“De meesten doen ze mee, omdat ze iets willen doorbreken. Want ze hebben te maken met veel verschillende meningen. Zo doet er een alleenstaande homo mee. Deze jongen heeft al zijn hele leven een kinderwens. Wanneer die niet wordt vervuld, is dat voor hem een even groot gemis als voor een heterostel. Daarom zoekt hij een leuke vrouw om een kind mee te krijgen en op te voeden. Maar hoe doe je dat, met wie en hoe leg je dat contractueel vast? Dat zijn heftige vragen.”

3. Komt jouw mening ook naar voren?
“In het programma vraag ik heus wel: ‘Heb je hier goed over nagedacht?’ In het begin had ik soms een ambivalent gevoel, maar ik zal nooit mijn mening geven over wat wel of niet kan. Ik ben programmamaker en geen fertiliteitsarts of iemand die bepaalt wat ethisch juist is.”

4. Heb je een band gekregen met de stellen en singles?
“Jazeker. Ik volg ze inmiddels al tweeënhalf jaar. Zeker in het tv-landschap is dat een grote luxe. Ik heb ze voor het programma zeker zo’n tien keer gezien en gesproken, maar ik app ook privé met ze. Dat vind ik leuk. Het is ook zo persoonlijk. Een kind krijgen is de grootste wens van hun leven en daar mogen wij heel dichtbij zijn. Tegelijkertijd houd ik ook afstand; ik zal nooit helpen zoeken naar een spermadonor.”

5. Acht maanden geleden kreeg je zelf een kind. Hoe viel dat bij deze mensen die er al zo lang zo bewust mee bezig zijn?
“Sommigen vonden het confronterend. Zo is er een stel van wie de vrouw geen baarmoeder heeft. Voor haar was het best heftig om mij tijdens de zwangerschap met een grote buik te zien.”

6. Wanneer krijgen we de eerste aflevering te zien?
“Ergens in 2019, we kunnen nog niet precies zeggen wanneer. Je kunt het proces van een kind krijgen nu eenmaal niet voorspellen.”

Ik wil een kind kick-off, donderdag 15 november - NPO 1 • 22.20 uur

Meer over: