Lieke van Lexmond over Lelijke Eendjes en CMC

15 januari 2018 15:31 | informatief | Door Televizier

© William Rutten

Lieke van Lexmond (35) heeft het lekker druk. Naast een nieuw seizoen van make-overprogramma Lelijke eendjes keert ze ook terug als zuster Noor Damen in het tweede seizoen van Centraal Medisch Centrum.

Hoe was het om Noor weer te spelen?
“Het was heerlijk om weer op de vloer te staan. Het eerste seizoen van CMC was alweer even geleden, maar acteren is als fietsen: je verleert het nooit. Sowieso omdat ’t het tweede seizoen is: iedereen is al op elkaar ingespeeld en zat er al snel lekker in.”

Wat gaat ze dit seizoen doen?
“In het vorige seizoen was Noor een kleiner, meer dienend personage en was ze vooral lief en begripvol. Nu treedt ze veel meer op de voorgrond en blijkt ze duistere kanten te hebben. Ze ontbreekt in de eerste twee afleveringen, maar als ze terugkeert in het ziekenhuis blijkt ze te worstelen met een verslaving. Dat probeert ze voor haar omgeving verborgen te houden, maar dat gaat natuurlijk nooit lang goed.”

Hoe was het om een verslaafde verpleegster te spelen?
“Als actrice is dat natuurlijk genieten, ik waardeer ook het vertrouwen van de makers dat er uit spreekt. De laatste jaren zit ik trouwens door mijn tv-werk in de medische wereld. Dankzij Lelijke eendjes ken ik bijvoorbeeld heel veel vaktermen die je soms ook in de scripts van CMC tegenkomt.”

Hoe bevalt de combinatie tv-werk en moederschap?
“De schrijvers van CMC hielden gelukkig rekening met mijn zwangerschap. Ik was net bevallen van mijn zoontje Zef toen de opnames begonnen. Daarom duikt Noor ook pas in aflevering drie op. Maar verder is het vooral een kwestie van overleg en goede planning, zoals dat volgens mij voor alle ouders geldt. Daarnaast kan mijn man zijn uren grotendeels zelf indelen en hebben we een geweldige oppas.”

Wat kun je zeggen over het derde seizoen Lelijke eendjes?
“Dat was weer een enerverende ervaring. Het aantal aanmeldingen neemt per seizoen toe, inmiddels weten mensen dat we integer te werk gaan en deelnemers nooit zouden kwetsen of voor schut zetten. We hebben weer twaalf mensen mogen volgen vóór, tijdens en na hun ingreep. Het is jammer dat we er niet meer kunnen helpen, want je verandert echt levens.”

Is het echt zo ingrijpend?
“De impact van een cosmetisch probleem wordt vaak onderschat. Het kan zo pijnlijk zijn. Zo helpen we dit seizoen een vrouw die last heeft van extreme overbeharing in haar gezicht en op haar armen. Zelfs als ze zich dagelijks scheert, heeft ze nog stoppels. Daardoor durft ze haar kinderen amper nog te knuffelen of een zoen te geven. Dat vinden ze ook niet fijn, want ‘mama prikt’. Hartverscheurend om te horen.”

Lelijke eendjes, maandag - RTL 5 • 20.30 uur

Het nieuwe seizoen van Centraal Medisch Centrum start op zondag 21 januari op RTL 4 om 22.00 uur

Meer over