Makers Jinek storen zich aan wisselende uitzendtijden

22 juni 2017 12:51 | informatief | Door Televizier

© William Rutten / KRO-NCRV

Jinek heeft sinds de start van het nieuwe seizoen op 5 juni geen vast uitzendtijdstip. De talkshow begint elke dag ergens tussen 22.00 en 22.30 uur. De makers balen hier enorm van. 

De medewerkers maken zich vooral zorgen over de kijkcijfers. De dagelijkse talkshow trekt gemiddeld 850.000 kijkers. Eén keer zat het programma boven de één miljoen: ‘‘Met een vast tijdstip hadden we dat makkelijk elke avond gehaald. De kijker is de weg kwijt’’, vertelt een anonieme medewerker tegen het AD. 

Geen slimme zet

Niet alleen de Jinek-redactie baalt, maar ook bij Nieuwsuur worden ze niet vrolijk van de huidige programmering. Het actualiteitenprogramma begint elke dag om 22.00 uur en valt dus samen met de talkshow van Eva Jinek.  Hoofdredacteur Joost Oranje vindt het geen slimme zet van de NPO: ‘‘Mensen vragen zich af: ‘Wie bedenkt dit?’ Ik vind het erg onhandig dat de publieke omroep voor informatief geïnteresseerde kijkers tegelijk twee concurrerende programma’s aanbiedt.’’

Dilemma

Ook kijkers begrijpen niet dat Jinek en Nieuwsuur op hetzelfde tijdstip worden uitzonden. Voor sommigen is het zelfs een dagelijks dilemma:

De NPO begrijpt de ophef en biedt een oplossing aan de geïrriteerde kijkers: kijk een van de programma’s terug via NPO Gemist:

Maar de vraag is of kijkers daar genoegen mee nemen. Van de beeldkwaliteit van NPO Gemist worden ze namelijk ook niet bepaald blij.  

Vast tijdstip

Tv-directeur van de NPO Frans Klein zegt het volgend jaar anders aan te pakken: ‘‘Ik snap heel goed dat dit met name voor de kijker die het liefst doorkijkt van NPO 2 naar NPO 1 niet ideaal is. Dat zien we ook en nemen we absoluut mee naar volgend jaar.’’ Vanaf 1 juli begint Jinek weer op een vast tijdstip. Om 22:30 uur, vlak na De Avondetappe. 

Meer over