Margriet van der Linden over How To Be Gay

In de nieuwe, zesdelige KRO-NCRV-serie How to be gay reist Margriet van der Linden (48) – zelf lesbienne – naar zes landen om antwoord te krijgen op de vraag: hoe is het om homoseksueel of lesbienne te zijn?

Welke landen bezoek je en waarom heb je die gekozen?
“We bezoeken de VS, Groot-Brittannië, Zwitserland, China, Rusland, Nederland en Libanon. De landen zijn gekozen op basis van thema’s. In China bijvoorbeeld voelen kinderen een sterke verantwoordelijkheid voor hun ouders en het voortzetten van de familie. In Rusland gaat het over veiligheid. En in Libanon zorgt de invloed van religie voor een cultuur van zwijgen, waarin mensen desondanks een weg voor zichzelf vinden.”

Wat viel je het meest op?
“Wat een ongelooflijk weerbare soort ‘we’ zijn. Weerbaar en tegen de klippen op bezig met aanpassing, waaruit eigenlijk maar één universele wens spreekt: hou van mij. Wat me vooral raakte, was de emotie: een mengeling van bezorgdheid, gemis, ontroering en soms een vorm van vermoeidheid. Die emotie verbindt de negentienjarige jongen in de Libanese stad Tripoli met de topvrouw van EY (internationaal accountancybedrijf, red.), die ik ontmoette bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Ik vond het in alle opzichten geweldig om deze serie te maken.”

In de eerste aflevering bezoek je China. Je vertaler blijkt ook homoseksueel. Jullie filmen bij hem thuis, met zijn moeder die niet weet dat haar zoon homo is. Hoe was dat?
“Een vreemde situatie. We spreken met zijn moeder over de vrijgezelle status van mijn vertaler, de noodzaak en haar wens om eindelijk eens een vrouw te trouwen, terwijl wij weten hoe de vork in de steel zit. Hoe bizar het misschien ook lijkt, het is een uiterst herkenbare setting voor de meeste homo’s. Het was belangrijk dat we dat invoelbaar konden maken: zo voelt in de kast zitten. In dit geval in China.”

How to be gay, vrijdag - NPO 2 • 21.05 uur

 

Meer over:

Reageren