Mensen in gewone buurten in Typisch...!

22 januari 2018 13:47 | informatief | Door Televizier

© bnnvara

Wielenpôlle in Leeuwarden is een van de armste wijken van Nederland. Het is de eerste buurt die wordt geportretteerd in de nieuwe dagelijkse documentaireserie Typisch…!

Tekst: Tijgerbloed

In een eenvoudig rijtjeshuis spelen twee kindertjes op het vloerkleed. Vader zit op de bank en moeder vertelt tijdens het schillen van de aardappels over haar verslavingsverleden. In een ander huis zien we een thuiskapster aan het werk. Ze heeft in de schuldsanering gezeten en is eruit gekrabbeld: “Dan mag je heel gelukkig zijn dat je een schaar hebt en kan knippen.”

Een frikandelletje

In de dagelijkse documentaireserie Typisch…! volgen BNNVARA en EO beurtelings gewone mensen in gewone buurten. Wie zijn de bewoners en hoe ziet hun leven eruit? Het levert mooie plaatjes van saamhorigheid op, zoals van de mannen die bijna elke dag wel even aanschuiven in het buurtcafé voor een frikandelletje, een jenevertje, maar vooral: een praatje.

Wielenpôlle in Leeuwarden

BNNVARA trapt af met een serie verhalen uit de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden. Een van de armste – maar volgens de bewoners zeker ook een van de gezelligste – buurten van Nederland. Er is een grote saamhorigheid en de touwtjes hangen er nog uit de brievenbus. De serie laat zien hoe ze er, ondanks hoge werkloosheidscijfers, schulden en criminaliteit, samen het beste van maken.

Tuinzicht ook nog

Met de serie willen de twee omroepen het alledaagse bestaan in Nederland in beeld brengen. En zo ‘een stem geven aan de mensen die niet in de krant staan of hun stem laten horen aan de talkshowtafel’. De serie is vier dagen per week te zien. Na Wielenpôlle is de Bredase wijk Tuinzicht aan de beurt. In maart vormen beide wijken het decor van een serie uitzendingen rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Typisch…!, Maandag - 19.15 uur • NPO 2

Meer over