Overzicht

Met deze programma's staat NPO1 stil bij de NPO Klimaatweek 2022

1 november 2022 10:00 | informatief | Door Tijgerbloed Teksten

© Malou van Breevoort

Tijdens de NPO 1 Klimaatweek – in aanloop naar de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh – staat NPO 1 bol van klimaatverandering. Hoe breng je dit lastige onderwerp? En wat doen de makers zelf aan duurzaamheid?

Harm Edens – Het Grote Groene Idee

Harm Edens: “We vliegen het positief aan, met allemaal leuke mensen die laten zien hoe zij aan een betere wereld werken. We pakken grote thema’s zoals voedselverspilling, watergebruik, afval en energie en koppelen deze aan goede groene ideeën. Denk bijvoorbeeld aan drinkwater: we gebruiken 135 liter water per persoon per dag, daar drinken we twee liter van op, met de rest spoelen we onder meer de wc door. Kan dat niet anders?

Klimaatambassadeurs Ramon Beuk, Ruben van der Meer, Ricky Koole, Kim Lammers en generaal Tom Middendorp vertellen waarom zij de oplossingen spannend vinden. We hopen dat kijkers geïnspireerd raken van alle mooie dingen die we laten zien. Even stilstaan bij wat we aan het doen zijn. We willen voor de troepen uitlopen, met goede groene ideeën de bewustwording vergroten. Zelf ben ik non-stop fanatiek bezig met duurzaamheid. Ik ben niet voor niets al 27 jaar ambassadeur van het Wereld Natuurfonds.”

Het Grote Groene Idee is op donderdag 3 november om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Harm Edens voor Het Grote Groene Idee
Harm Edens voor Het Grote Groene Idee

Gerrit Hiemstra – ‘De staat van het klimaat’

Gerrit Hiemstra: “Het klimaat is het belangrijkste thema van de komende decennia, omdat het de wereld van onze kinderen en kleinkinderen sterk beïnvloedt. Tegelijkertijd is het voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. In ons liveprogramma komen deskundigen aan het woord en duiden we de situatie met reportages en bijzondere virtuele presentaties. Wat is er van de plannen van de vorige klimaattop in Glasgow terechtgekomen? Waar staan we, wat moet er gebeuren?

Wat mij betreft is er nog niet genoeg aandacht voor het feit dat westerse landen een ramp veroorzaken in landen die zelf veel minder aan het probleem bijdragen. De oplossing is volstrekt duidelijk: stoppen met fossiele brandstoffen. Iedereen kan een steentje bijdragen. Zelf doe ik het hele rijtje: geen gasaansluiting, een duurzaam huis met zonnepanelen, warmtepomp en warmtewisselaar, ik rij al jaren elektrisch, vlieg niet en eet vegetarisch. En ik leef nog steeds met veel plezier, misschien zelfs wel met meer plezier.” 

NOS De Staat van het Klimaat is dinsdag 1 november om 20:30 uur te zien op NPO1.

Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra

Hila Noorzai – ‘De wereld van morgen’

Hila Noorzai: “Wij willen op een hoopgevende manier laten zien aan wat voor oplossingen er wordt gewerkt. Een lichtpuntje bieden. Ik bezoek bijvoorbeeld een man die een prachtig huis van stro bouwde. Het is zo goed geïsoleerd dat hij een energierekening van 1 euro heeft. Door het maken van dit programma krijg ik zelf ook hoop. Het is leuk om mensen te spreken die echt een visie hebben op hoe het beter kan.

Ik vind ook dat er meer aandacht voor mag zijn. Ontwikkelingslanden betalen de rekening voor wat wij hier doen. We moeten meer aandacht besteden aan mensen die de effecten van klimaatverandering elke dag ervaren. De Klimaatweek is een mooi begin, maar ik hoop op meer. Zelf probeer ik zo bewust mogelijk te leven: ik rijd elektrisch, ben vegetariër, vlieg minder. Je hoeft je niet schuldig te voelen bij alles wat je doet, maar het is goed om iets bewuster te worden.”

Het AVROTROS-programma De Wereld van Morgen is woensdag 2 november om 21:25 uur te zien op NPO1.

Hila Noorzai, Nick Schilder en Karsu
Hila Noorzai, Nick Schilder en Karsu

Meer over