Natuurschoon in Missie Galápagos

4 februari 2018 11:08 | informatief | Door Televizier

Liz Bonnin heeft een missie: de presentatrice wil de kijker bewust maken van de schoonheid van de Galapagoseilanden. In drie afleveringen leidt ze de kijker langs roze reptielen en levende fossielen. 

Metershoge paardenbloembomen, roze leguanen en zonnebadende pinguïns: de Galapagoseilanden lijken wel een fantasiewereld. Door de geïsoleerde ligging van de archipel – midden in de Stille Oceaan, zo’n duizend kilometer uit de kust van het Zuid-Amerikaanse Ecuador – konden zich unieke dieren ontwikkelen. De BBC stuurt voor de documentairereeks Missie Galapagos presentatrice Liz Bonnin met een schip vol wetenschappers naar de eilanden, om nog meer over de bewoners ervan te weten te komen. Aan boord van de Alucia onder meer sonars, onderwatercamera’s, helikopters en een onderzeeër.

1000 meter onder water

In de eerste aflevering gaat Bonnin daarmee de diepte in: meer dan 1000 meter onder de zeespiegel speurt ze naar onbekende diersoorten die zich schuilhouden in de duistere diepzee. Verder beklimt ze de berg Alcedo, waar een grote populatie landschildpadden leeft. Het afgelopen jaar was het er zeer droog en de wetenschappers willen weten hoe de dieren de droogte hebben doorstaan.

Roze landleguaan

Op de vulkaan Wolf op het eiland Isabela gaat de presentatrice op zoek naar de roze landleguaan, een zeer zeldzame reptielensoort die alleen daar leeft. Ze hoort dat de dieren het zwaar hebben: de leguanen worden aangevallen door verwilderde katten en ratten eten hun eieren op. Het blijken niet de enige dieren te zijn die lijden onder niet-inheemse soorten, ook andere unieke eilandbewoners worden ernstig bedreigd. “We hebben echt een probleem met diersoorten die hier niet thuishoren”, vertelt de presentatrice aan National Geographic Magazine. “En dan zijn er ook nog klimaatverandering, de vervuiling van de oceanen en ons plasticgebruik; de Galapagos liggen op een plek waar veel van ons plastic uiteindelijk terechtkomt.” Ze wijst op de verantwoordelijkheid van de kijker. “Dit is niet alleen het probleem van Ecuador. Dit moeten we met z’n allen oplossen.

Missie Galapagos, zondag - 19.00 uur • NPO 2

Meer over