Verzetsstrijders centraal

Nieuwe afleveringen Vergeten Helden binnenkort bij MAX te zien

5 april 2023 13:38 | informatief | Door Tessa Kok

© Jeannette Cornelisse

Het tweede seizoen van Vergeten Helden komt eraan! In het drieluik vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit voormalige Nederlandse koloniën. Elke aflevering staat in het teken van 1 voormalige kolonie en haar verzetshelden.

Zet vrijdag 5 mei maar in je agenda, want dan begint de eerste uitzending van het nieuwe seizoen.

Onderbelichte geschiedenis

Jörgen Tjon achterhaalt de geschiedenis die lang onderbelicht is gebleven. De verhalen in het drieluik gaan over mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Zij vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi's of brachten de Joden in veiligheid.

In de oorlogsjaren zijn er relatief veel mensen uit Suriname, Nederlands-Indië en het toenmalige gebiedsdeel Curaçao in verzet gegaan. Desondanks is hier maar weinig over bekend en hebben de verzetsstrijders maar weinig waardering gekregen na de oorlog. In Vergeten Helden wordt achterhaald waarom dit zo is. Kwam het door hun achtergrond, of had het te maken met politiek?

Hoe zag hun wereld eruit voordat de oorlog begon, wat was hun reden om naar Nederland te gaan, waarom zijn ze bij het verzet gegaan, bij welke heldendaden waren zij betrokken en vooral: tegen welke prijs? Kijkers krijgen in de afleveringen antwoorden op die vragen.

De eerste aflevering

In de eerste aflevering van het drieluik staan drie verzetshelden uit Suriname centraal. Dat gaat om dokter Adolf Wong, die verantwoordelijk was voor het verzorgen en in veiligheid brengen van geallieerde piloten, schrijver Lou lachveld, die een speelgoedfirma gebruike als dekmantel voor illegale praktijken, en Charles Lu-A-Si, die betrokken was bij de Februaristaking en daarvoor gearresteerd werd.

Tjon spreekt in de uitzending met nabestaanden en bezoekt locaties die een rol speelden in de acties van verzet. Met schrijfster Karin Amatmoekrim bespreekt de presentator in hoeverre het koloniale verleden van deze helden hun drang om in verzet te gaan heeft beïnvloed. 

Muziektheatervoorstelling

Op donderdag 5 mei speelt theatergezelschap Urban Myth een muziektheatervoorstelling met de naam Vergeten Helden. Deze muzikale vertelling over Tweede Wereld Oorlog-verzetshelden vindt plaats in De Kleine Komedie in Amsterdam. De cast bestaat uit onder meer Jeangu Macrooy, Birgit Schuurman en Monique Klemann, die de verhalen van Anda Kerkhoven (uit Indonesië), Albert Wittenberg (uit Suriname), Boy Ecury (uit Aruba) en George Maduro (uit Curaçao) vertellen.

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Vergeten Helden is vanaf vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2 te zien. 

Meer over