Met o.a. Dionne Stax en Armin van Buuren

NOS blikt terug op vijf jaar koning Willem-Alexander

De NOS staat eind april stil bij het feit dat het op 30 april precies vijf jaar geleden is dat koningin Beatrix afstand deed van de troon en haar zoon Willem-Alexander koning werd. In twee uitzendingen blikt de NOS terug op vijf jaar koning Willem-Alexander en zijn inhuldiging.

Op 29 april blikt Dionne Stax terug op de dag van de troonwisseling. Ze doet dat met mensen die toen een bijzondere functie hadden, zoals astronaut André Kuipers, wetenschapper Robbert Dijkgraaf en dressuuramazone Ankie van Grunsven, dj Armin van Buuren en de schipper van de boot die met de kersverse koning en zijn gezin over het IJ voer.

Houten jubileum

Astrid Kersseboom en Kysia Hekster waren vijf jaar geleden namens de NOS bij de inhuldiging en kunnen deze uitzending dus niet ontbreken. Ook historicus Herman Pleij komt aan het woord en de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld maakt een kunstwerk ter ere van het jubileum. Aangezien vijf jaar geldt als een houten jubileum, wordt het een houten kunstwerk met de inhuldiging als inspiratiebron.

Inhuldiging

Op de jubileumdag zelf, 30 april, laat de NOS nog één keer de inhuldiging van koning Willem-Alexander en alle hoogtepunten zien. Destijds waren die hoogtepunten te zien tijdens zo’n achttien uur live-televisie, die nu (gelukkig) worden samengevoegd tot een klein uur.

NOS 5 jaar koning Willem-Alexander, zondag 29 april – 21.00-22.00 uur • NPO 1

NOS De inhuldiging van Willem-Alexander, maandag 30 april – 19.02-19.53 uur • NPO 1

Lees ook: Het reportageteam van de NOS gaat ook dit jaar op pad voor een rechtstreeks verslag van Koningsdag, maar waar gaat de Koninklijke Familie naartoe?

Meer over: