'Zeer uitzonderlijk'

Op1 maakt uitzending met Oekraïense vluchtelingen vanuit opvangkamp

15 april 2022 14:59 | informatief | Door Esther Hut

© BNNVARA

Maandag zal de uitzending van Op1 een tikkeltje anders zijn dan kijkers gewend zijn. In plaats van de studio, wordt er uitgezonden vanuit een vluchtelingenkamp in Ede.

Met de speciale uitzending vanuit opvanglocatie Harskamp wil de talkshow “laten zien hoe opvang van vluchtelingen er daadwerkelijk uitziet.” Dat laat de redactie via omroep BNNVARA weten. In de uitzending komen onder meer Oekraïense vluchtelingen aan het woord die nu in Harskamp zitten.

Veel vooroordelen

“Er heersen veel vooroordelen over de opvang van vluchtelingen in Nederland in het algemeen en ook over Oekraïners, zeker ook in relatie tot de krappe woningmarkt,” zegt een woordvoerder. “Wij willen laten zien hoe zo’n opvang er daadwerkelijk uitziet, hoe het is om daar te leven, zonder dat je weet hoe lang je zo moet leven. Wat doe je de hele dag en hoe houd je perspectief?”

Vluchtelingen aan het woord

Ook komen er Oekraïense vluchtelingen aan het woord die zijn geselecteerd na research door de redactie. “Ze spreken Engels, ze krijgen geen mediatraining voor zover bekend en worden begeleid door onze redacteuren die dit normaal ook doen en door gastvrouwen,” meldt BNNVARA.

Zeer uitzonderlijk

Nadia Moussaid en Hugo Logtenberg nemen de presentatie voor hun rekening en praten met onder andere de burgemeester van Ede René Verhulst. Hij zal vertellen over de gevolgen die de opvang heeft in de kleine gemeenschap die in Harskamp woont. Het is volgens BNNVARA “zeer uitzonderlijk” dat een live tv-uitzending wordt toegelaten in een Nederlands vluchtelingenkamp.

Op1 is maandag om 22:37 uur te zien op NPO1.

Meer over