Niet blij met Jansma en Smeets

Oud-presentator: 'Seksisme bij Studio Sport'

9 maart 2024 09:27 | informatief | Door Wietse Zuidberg

© ANP Kippa
Na de eerdere publicaties over ongewenst gedrag bij Studio Sport heeft er opnieuw een oud-medewerker een boekje opengedaan. In een uitgebreid interview met het AD vertelt oud-presentator Griselda Molemans over haar ervaringen.

"We hebben het hier over Studio Sport. Waar al vijftig jaar hetzelfde aan de gang is. Wat een losgezongen koninkrijkje is. Waar de directie van de NOS nooit vat op heeft gekregen. Met eigen wetten en normen", zo begint het vraaggesprek met de krant.

Seksisme op de werkvloer

Molemans - die destijds presenteerde als Visser - spreekt over een structureel probleem van seksisme en haantjesgedrag. Ze noemt onder meer de namen van Kees Jansma en Mart Smeets. Op de vraag hoe ze over het gedrag dacht toen ze er kwam werken zegt ze: "oh, zo werkt dat hier. Hij was me aan het testen. Kijken of ik breek. Dat gebeurde niet, maar neem van mij aan: daar word je natuurlijk wel verdrietig van."

'Iedereen lacht mee'

Molemans vertelt onder meer over de seksistische grappen die zouden zijn gemaakt en hoe veel mensen wegkeken bij dat gedrag. "Iedereen lachte keihard mee. Zoals dat altijd gebeurde wanneer de grote mannen wat zeiden. Iedereen wist: als je gedienstig bent, mag je misschien mee naar het buitenland. Of zit er een vast contract voor je in. Daarom had Smeets altijd een groepje paladijnen om zich heen. Ze waren allemaal onderdanig. Dat zag je wanneer hij op de redactie kwam, dan viel het ineens stil."

Het AD vroeg ook om een reactie van de personen die door Molemans worden beschuldigd. Veelal herkennen zij de genoemde feiten niet.

Meer over