Volle Zalen

Peter Koelewijn over zijn leven en carrière

13 november 2018 11:10 | informatief | Door Irma Tomas

© Coolwine Music

Hectische tijden voor Peter Koelewijn (77). Zijn biografie Peer is net uit, na lang twijfelen doet hij zijn allereerste theatertour en hij gaat met Cornald Maas terug naar zijn roots in Volle zalen.

Voor Volle zalen ging je met Cornald Maas terug naar jouw roots. Hoe was dat?
“We hebben in Eindhoven onder meer mijn geboortehuis bezocht. Maar ik was daar al regelmatig terug geweest, hoor. Ik ben een nostalgisch figuur. Als ik eens in de zoveel jaar in Eindhoven ben, ga ik altijd naar de volkswijk waar mijn jeugd zich afspeelde. Van het pand waar mijn ouders vroeger een viswinkel hadden, is de gevel helemaal veranderd. Maar voor de rest is de buurt zo’n beetje hetzelfde gebleven.”

Jouw biografie is net uit en je bent bezig met jouw eerste theatertour. Beide hield je lang af. Waarom?
“Ik dacht: wie zit daarop te wachten? Ik heb altijd getwijfeld over alles wat ik deed. Om die reden ben ik ooit ook gaan schrijven en produceren voor andere artiesten. Ik wilde niet op één paard wedden. Ik vond het een enge gedachte om afhankelijk te zijn van de zanger Peter Koelewijn. Wat als het publiek je van de ene op de andere dag niet meer ziet zitten? Dan ben je brodeloos.”

Had je die onzekerheid ook al toen je net doorbrak?
“In 1960 werd de eerste plaat van Peter en zijn Rockets, ‘Kom van dat dak af’, een hit. Maar de platenmaatschappij had geen verstand van rock-’n-roll. Men had daarna moeten zeggen: schrijf tien liedjes, dan gooien we er negen weg en houden we één goede over. Maar ook mijn slechte nummers brachten ze uit. Na anderhalf jaar haalde ik de top 40 niet meer. De angst dat het fout kan gaan is altijd gebleven.”

Hoe bevalt de hectiek waar je nu weer middenin zit?
“Goed, maar soms is het wat te veel van het goede. Ach, de drukte houdt weer op. Eind november is de theatertour afgelopen. Ik heb mijn vrouw Els gezegd dat ik daarna een paar maanden niks doe. Lekker van het leven genieten; beetje televisiekijken en door het bos wandelen met onze honden.”

Hoe vond Els het toen de plannen voor deze drukkere periode vorm kregen?
“Ze is zeventien jaar jonger dan ik en wil dat ik zo lang mogelijk gezond blijft. Dus ik heb haar beloofd dat ik 105 word. Ik heb met haar moeten afspreken: geen optredens meer na twaalf uur ’s nachts. Ze heeft gelijk. Omdat ik me lichamelijk goed voel, denk ik weleens dat ik het allemaal aankan. Maar ik ben geen vijftig meer.”

Waar kijk je zoal graag naar op tv?
Twee voor twaalf. Actualiteiten. Series op Netflix. Dat soort dingen. Maar ik kijk bijna nooit naar muziekprogramma’s zoals The voice of Holland. Ik heb mijn leven lang in de muziek gezeten en heb het wel een beetje gezien. Ik denk dat als een boer de hele dag op het land bezig is geweest, hij ook niet naar Boer zoekt vrouw zal koekeloeren.”

Volle zalen, dinsdag - 13 november NPO 2 • 20.25

Meer over