Politici kritisch over The Big Escape en Risky Rivers

20 juli 2017 13:50 | informatief | Door Televizier

© BNN

Komend najaar verschijnen er twee nieuwe amusementsprogramma’s bij de NPO: The big escape van AVROTROS en Risky rivers van BNN. In de Tweede Kamer klinken nu al kritische geluiden, want zijn de programma’s niet te plat voor de NPO?   

Volgens de Mediawet mag de NPO amusement uitzenden, maar het programma moet dan wel een toegevoegde waarde hebben. Zo moet het programma een breder publiek trekken of de kijker iets bijbrengen. Verschillende politici zijn nu bang dat nieuwe programma’s als The big escape zulke doelen niet nastreven.      

Commerciële omroep

D66’er Jan Paternotte begrijpt bijvoorbeeld niet waarom The big escape meer zendtijd krijgt dan de journalistieke radioprogramma’s Argos en Reporter radio: ‘‘Maar er is wel ruimte voor tv waarin bekende Nederlanders in escape rooms moeten spelen? Dat baart me zorgen. Ik ben niet tegen een beetje amusement, maar we betalen geen belasting voor programma’s die ook bij een commerciële omroep passen’’, zegt de politicus in het AD.

Publiek geld

Ook de VVD loopt niet warm voor The big escape en Risky riversVolgens kamerlid Dilan Yesilgöz zou de Mediawet graag willen aanscherpen, zodat de NPO zich meer kan richten op educatie en nieuws: ‘‘Pure amusementsprogramma’s, betaald door publiek geld, is niet de bedoeling.’’

Diepere laag 

De NPO heeft inmiddels teruggeslagen en vindt The big escape wel relevant genoeg om uit te zenden: ‘Het is bij uitstek een programma voor een jongere doelgroep; amuserend met een diepere laag’’, vertelt een woordvoerster tegen het AD. De makers van Risky rivers zien ook geen beren op de weg, want de kijkers leren volgens hen meer over onbekende culturen in het buitenland. 

Meer over