Misdaadcollege

Rick Nieman: 'In Midaadcollege hoor je wat wel goed ging'

19 mei 2020 14:00 | informatief | Door Carlijn Schepers

© WNL
Het coronavirus stak bijna een stokje voor het tweede seizoen van Misdaadcollege, maar het gaat in aangepaste vorm toch door. Tot vreugde van presentator Rick Nieman. ‘Ik ontdekte hoe ingewikkeld opsporing en berechting is.’

Wat is er anders dan het eerste seizoen?
“We hebben een nieuwe opnameplek: de negentiende-eeuwse gevangenis Wolvenburg in Utrecht, tegenwoordig een evenementenlocatie. Het interieur is precies wat je verwacht: lange gangen vol cellen met in het midden een trap, een luchtruimte en een gemeenschapsruimte. Die setting komt goed uit in verband met de coronamaatregelen, want een deel van de gasten zit boven in zo’n gang en een deel onderaan de trap. Betrokkenen kunnen vragen stellen via een liveverbinding. Verder blijft het concept hetzelfde: we laten stapsgewijs zien hoe politie en justitie geruchtmakende zaken oplosten.”

Welke zaken komen aan bod?
“Jonge zakkenrollertjes uit georganiseerde bendes, vaak Roemeense Romazigeuners, die hier winkels leegroven. Vroeger zag de politie deze kinderen als daders, nu als slachtoffers die worden uitgebuit. Dat vergt een heel andere aanpak. De andere zaken zijn de seriesteker in Noord-Holland: de man die eind 2018 vrouwelijke fietsers en hardlopers vanuit zijn autoraam met een mes neerstak. De Nederlandse Bonnie en Clyde: het stel dat door Nederland trok en een spoor van ellende achterliet. En een neergestoken Rotterdamse krantenbezorger. Interessante zaken waarmee we een kijkje geven achter de schermen van politie en justitie.”

Wat verwonderde u het meest?
“Hoe ingewikkeld en uitgebreid opsporing en berechting is. Ik denk vaak – net als veel andere leken – iemand heeft dit en dit gedaan, dus het is helder: hij is schuldig. Maar de politie moet zorgvuldig bewijzen waarom iemand de dader is. Want strafrechtenadvocaten zijn heel inventief in iemand vrijpleiten. Bovendien laat justitie liever een schuldige rondlopen, dan een onschuldig iemand vastzetten. Zaken waarbij dit verkeerd ging komen vaker in het nieuws, maar in Misdaadcollege hoor je wanneer het wél goed ging. Ook weleens fijn. En het vergrootte mijn vertrouwen in politie en justitie.”

Misdaadcollege | NPO 1 | 21.30 uur

Meer over