Sander Dekker wil beeldkwaliteit NPO niet aanpassen

Staatssecretaris Sander Dekker is niet van plan om de beeldkwaliteit van NPO.nl te verbeteren, al zeggen kijkers al jaren dat de beeldkwaliteit ‘dramatisch’ is.  

Sinds vorig jaar kunnen kijkers NPO-programma’s in 576 pixels terugkijken. In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dekker dat hij de huidige beeldkwaliteit voor nu voldoende vindt, ook voor de mensen die via het grote televisiescherm een gemiste uitzending streamen. Dat laatste kan met behulp van een Google chromecast of Smart TV. 

Streamen

Volgens Dekker past de NPO zijn beeldkwaliteit nu aan op de ‘dominante ontvangstapparaten’, zoals laptops, smartphones en desktops. Als blijkt dat steeds meer mensen uitzendingen via hun tv-scherm gaan streamen, dan pas hoopt Dekker dat de NPO de kwaliteit gaat verhogen. 

Niet optimaal

Veel kijkers klagen al jaren dat de beeldkwaliteit van de NPO niet optimaal is. Van de huidige resolutie worden ze ook niet bepaald vrolijk:

NL Ziet

De NPO zegt zelf dat het te duur is om gemiste programma’s in HD aan te bieden. Kijkers die wel een uitzending in HD willen terugzien, kunnen dat met een abonnement bij NL Ziet. Maar dan moeten ze wel de portemonnee trekken, want een abonnement kost 8 euro per maand. Volgens Dekker zitten die kosten in uitzendrechten, het wegfilteren van reclame en natuurlijk het verhogen van de beeldkwaliteit. Ruim 100.000 mensen hebben een abonnement op NL Ziet.

Reageren