Het koningshuis

Sandra Schuurhof over Hart van Oranje: 'De Oranjes hebben humor'

21 januari 2020 12:00 | informatief | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot

Al bijna twintig jaar volgt Sandra Schuurhof ons koningshuis op de voet. Het werd dus tijd dat ze een eigen royaltyprogramma kreeg. Met Hart van Oranje laat ze de achterkant van het sprookje zien.

Tekst: Ernest Marx

Wat voor soort programma is Hart van Oranje?
“We zenden wekelijks een uur uit en besteden aandacht aan buitenlandse koningshuizen, maar onze hoofdfocus ligt op de Oranjes. We vinden het leuk om de achterkant van het sprookje te tonen. Als ik met Máxima meega op werkbezoek, vraag ik me bijvoorbeeld af wie tijdens zo’n bezoek allemaal voor haar werken. Hoe wordt zo’n werkbezoek georganiseerd en door wie? Hoe ziet de agenda van het koningspaar eruit? Waar koopt Máxima haar kleding? Bestelt ze dat zelf online? Hoe voeden ze hun dochters op? Hoeveel vrijheid hebben zij?”

Waar komt jouw fascinatie voor het koningshuis vandaan?
“Nou ja, fascinatie… Ik ben erin gerold. Ik was algemeen verslaggever bij RTL Nieuws toen de verloving met Máxima eraan leek te komen, dus wilden we toch eens weten wie die Argentijnse dame eigenlijk is. Wie zijn haar vrienden? Waar woont ze? Hoe zit het met haar vader? De voornaamste reden dat RTL juist mij naar Zuid-Amerika stuurde, was omdat ik goed Spaans spreek. Maar ik had zeker geen speciale fascinatie voor het koningshuis.”

Heb je die gaandeweg wel ontwikkeld?
“Natuurlijk vind ik dit een boeiend onderwerp. Anders had ik er niet al zolang over kunnen berichten. Het Koninklijk Huis is een machtig instituut. Door van dichtbij te zien hoe dat functioneert, ben ik het alleen maar meer gaan waarderen. Ze zijn een goed visitekaartje voor Nederland. Verder zorgen ze voor verbroedering, zoals op Koningsdag. En op moeilijke momenten staan ze er ook. Neem de aanslag op de MH17. Dan gaat het koningspaar voorop in de nationale rouw en slaan zij een arm om Nederland heen.”

 

Zijn er dingen die jou tegenstaan aan ons koningshuis?
“De kosten zijn toch vaak een issue. Het kan allemaal best goedkoper. Persoonlijk maak ik me er niet al te druk over hoor. Ik denk: tja, het is een koningshuis, dat kost nu eenmaal geld. Maar het is best moeilijk te beoordelen of zo’n bedrag reëel is.”

Hoe is jouw eigen band met de Oranjes?
“Die is puur beroepsmatig. Ik denk dat ik zeker dertig buitenlandse reizen met ze heb gemaakt en de reizen in het binnenland zijn niet meer te tellen in bijna twintig jaar. In al die tijd heb ik ze regelmatig gesproken… Maar ondanks dat ik de Oranjes graag mag, blijven wij uiteindelijk gewoon werk voor elkaar.”

Wat vind je leuk aan ze?
“Ik vind ze benaderbaar. Ze zijn enthousiast en hebben een goede dosis humor. Er is door de jaren heen altijd wel wat kritiek op koningshuizen. Maar Willem-Alexander en Máxima hebben duidelijk hun eigen weg gevonden hoe zij dit koningschap wilden aanpakken. Er zit een plan achter. Uiteindelijk runnen ze gewoon een familiebedrijf dat over vijftig of honderd jaar nog steeds moet bestaan. Ik vind dat ze hun werk gewoon goed doen.”

Hart van Oranje | dinsdag | SBS6 | 21.30 uur

Meer over