En ze bereikt ook nog wat

Sophie Hilbrand: 'Opstandelingen geeft mij voldoening'

3 juni 2021 10:51 | informatief | Door Irma Tomas

© BNN/VARA

Sophie Hilbrand helpt burgers bij de strijd tegen de gemeente in Opstandelingen. De bestuurders staan haar dit seizoen wél te woord. Terecht: ‘Als burgemeester heb je de plicht je voor je beleid te verantwoorden.’

Tekst: Richard Roosenboom

Ook dit seizoen sta je weer naast bewoners die een conflict met de gemeente hebben. Waar ga je naartoe?
“Ik kom bijvoorbeeld op voor jonge woonbootbewoners in Arnhem die al jaren op een nieuwe ligplek wachten, voor mensen uit een Heerlense woonwijk die in opstand zijn gekomen tegen de plaatsing van een opvanglocatie voor verslaafden en voor bewoners van de Rotterdamse wijk Tweebos. Daar staan veel sociale huurwoningen en die moeten allemaal plat. Die wijk wordt eigenlijk gewoon opgeheven. Je ziet de laatste kreten van mensen die daar nu nog wonen en niet weg willen.”

Waarom wilde je de inwoners van Tweebos zo graag helpen?
“Over plannen om een wijk op te knappen hoor je geregeld, maar je ziet minder vaak in de media wat de consequenties zijn. Gedupeerden moeten maar verkassen. En hoe zo’n ‘betere’ wijk eruitziet? Nou, volgens de advocaat van woningbouwvereniging Vestia: bijvoorbeeld met minder allochtonen. Een van onze opstandelingen heeft een oudere buurvrouw die haar hele leven al in Tweebos woont en die haar Marokkaanse buurkindjes nog taalles heeft gegeven. Zij vinden dit heel heftig.”

Merk je dat je iets hebt bereikt met het programma?
“Of het alleen aan Opstandelingen ligt, weet ik niet, maar een omstreden vaarverbinding in Loosdrecht komt er bijvoorbeeld niet. Verder zijn er burgemeesters gestopt, in Bergen en Ermelo, en heeft het Openbaar Ministerie een aanklacht wegens smaad door de gemeenste Enschede tegen opstandeling René geseponeerd en een klacht van hem wel serieus genomen. Zoiets geeft mij voldoening.”

Opstandelingen | donderdag | NPO 2 |  20.30 uur

Meer over