Overlevenden

Special Ik Durf het Bijna niet te Vragen over Tweede Wereldoorlog

26 April 2019 09:00 | informatief | Door Irma Tomas

© BNNVARA
In de special van Ik durf het bijna niet te vragen geven overlevenden van de Tweede Wereldoorlog antwoord op moeilijke vragen van kijkers.

Aan het woord komen o.a. een verzetsstrijder, een Engelandvaarder en overlevenden van Auschwitz en de jappenkampen. Maar ook horen we de ongefilterde verhalen van een zoon van een NSB’er en de zoon van een zogenaamde moffenhoer.

Verzetsstrijder Wim

De deelnemers zijn vanzelfsprekend flink op leeftijd. Wim Blank is met zijn 100 jaar de oudste. Hij  was 22 toen de oorlog begon. Hij werd als verzetsstrijder gevraagd, omdat zijn verloofde Joods was en hij daarom wel te vertrouwen was. Tijdens de oorlog bood Wim onderdak aan onderduikers, smokkelde wapens en moest zelfs een verrader doodschieten. Heeft hij hier nog steeds nachtmerries over? En hoe vaak is hij zelf aan de dood ontsnapt?

Moffenkind

Albert Alfred van Aldijk (87) is kind van een Duitse marine officier en een Nederlandse vrouw. De relatie van zijn ouders loopt stuk en Albert komt uiteindelijk bij een pleeggezin terecht. Hij groeit op in een wereld waar hij als een vies en gevaarlijk jongetje wordt behandeld. uitgejoeld met: “Ga weg, jij moffenkind.” Heeft hij zijn biologische ouders ooit nog ontmoet? En hoe heeft dit de rest van zijn leven beïnvloed?

Ik durf het bijna niet te vragen’ – Overlevenden van WOII is op 3 mei te zien om 21.15 uur op NPO 3.

Meer over