Spuiten en slikken doorbreekt taboe op menstruatie

13 februari 2018 16:58 | informatief | Door Televizier

© Wessel de Groot

Spuiten en Slikken-presentatrices Gwen van Poorten en Emma Wortelboer willen het taboe rondom menstruatie te doorbreken. Met de campagne #kutverhaal roepen ze vrouwen op om hun menstruatieverhalen en tips te delen op social media.

“Het is tenslotte al kut genoeg, dus waarom het leed niet gewoon delen met elkaar?” is de gedachte achter de campagne. Door het delen van ‘gênante’ verhalen willen de presentatrices van het programma meisjes en vrouwen laten inzien dat je gewoon lekker open en eerlijk kunt zijn over je menstruatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 52% van de Nederlandse tieners nog liever wordt gepest dan dat zij over menstruatie moeten praten.

Menstruatie volgens Gwen van Poorten en Emma Wortelboer

Volgens Gwen is dat ongemak helemaal niet nodig. “Als onze moeders niet ongesteld zouden zijn geworden, dan waren wij er allemaal niet geweest. Het is tijd dat we er gewoon over kunnen praten in plaats van stiekem onze tampons de wc in smokkelen.” Emma probeert het positieve ervan in te zien. “Als we dan toch al zoveel jaren van ons leven bezig zijn met al dat bloeden, dan kunnen we er maar beter het beste van maken!”

Beautygloss, CrocoJill en anderen delen hun verhaal

Spuiten en Slikken hosts Gwen en Emma hebben voor de campagne de hulp ingeschakeld van een aantal bekende vrouwelijke influencers. Nellie Benner (Drugslab) en YouTubers Mascha Feoktistova (Beautygloss/Vloggloss), Jill van Dooren (CrocoJill) en Linda de Munck trappen de campagne af en delen op social media hun persoonlijke menstruatieverhalen met de hashtag #kutverhaal.

Inger Tempels van Zetten

In de uitzending van Spuiten en Slikken Live gaat Emma de straat op in een lichtgrijze broek met doorlekvlek. Awkward! Maar zeggen mensen er iets van, of laten ze je gewoon doorlopen? Dat zal in het programma blijken. In de studio geeft seksuoloog Inger Tempels van Zetten commentaar op het taboe rondom menstruatie. Waar komt de ongemakkelijkheid vandaan en hoe kunnen we van de maandelijkse problemen een normaal onderwerp maken?

Spuiten en Slikken Live

Via social media kunnen kijkers live vragen stellen die in het programma beantwoord worden. Spuiten en Slikken Live is dinsdagavond 13 februari om 22:05 uur te zien op NPO3.

Lees ook: Woede-uitbarsting leverde Emma Wortelboer baan bij BNN-Vara op.

Meer over