betaalmuurtje

Straks nog maar 7 dagen gratis programma's terugkijken bij NPO (ipv een jaar)

4 juni 2018 14:17 | informatief | Door Irma Tomas

© NPO
Iedereen kan straks tot 7 dagen na uitzending nog gratis naar programma's van de Publieke Omroep kijken. De programma's gaan dus niet meteen na uitzending achter een betaalmuur, maar wel vlak daarna.

Afgelopen weekend ontstond er nogal wat ophef toen De Telegraaf meldde dat de NPO plannen had om kijkers vanaf 2019 te laten betalen als ze een programma willen terugkijken. Dat is niet het geval. Niet meteen tenminste. Volgens de NPO blijven programma's nog een week online beschikbaar. Nu kunnen consumenten een serie of documentaire nog een jaar terugkijken via NPO Start. Daar is straks een abonnement op NPO Start Plus voor nodig à €2,95 per maand.

Gaat meer geld kosten

Als je iets te laat doorhebt dat je die leuke docu hebt gemist of een serie in een keer wilt verslinden gaat dat straks geld kosten. En dat terwijl kijkers natuurlijk al flink meebetalen aan de NPO via de belastingdienst. Wie programma's terugkijkt via NPO Start krijgt bovendien niet de allerbeste beeldkwaliteit voorgeschoteld.

60 miljoen

De NPO doet dit om het gat te vullen dat ontstaat door de bezuinigingen van 60 miljoen euro die in 2019 ingaan. Waarschijnlijk gaat de Publieke Omroep ook meer geld rekenen aan de aanbieders voor de doorgifte van de kanalen. Zij zullen dat weer doorberekenen aan de klant zodat volgend jaar de tv-abonnementen ook een paar euro omhoog gaan.

Meer over