Thomas Erdbrink maakt 2de seizoen Onze Man in Teheran

6 maart 2018 11:20 | informatief | Door Televizier

© VPRO

Correspondent Thomas Erdbrink presenteert vanaf 15 april het tweede seizoen van zijn documentairereeks Onze man in Teheran.

Thomas Erdbrink maakte drie jaar geleden het eerste seizoen van Onze man in Teheran, maar er is sindsdien zoveel veranderd in de Iraanse hoofdstad dat een tweede seizoen gerechtvaardigd was. De samenleving verandert en dat is te zien op straat: hypermoderne koffieshops zitten bomvol flirtende jongeren. Er klinkt westerse muziek uit de luidsprekers, de vrouwen dragen de hoofddoek losjes op het achterhoofd. En iedereen zit op Instagram en Twitter.

Keihard neergeslagen

Maar natuurlijk laten de conservatieve politici en religieuze hardliners dat niet op zich zitten.  Spontane protesten tegen corruptie en de slechte economische situatie worden keihard neergeslagen. In de gevangenis overlijden arrestanten op onverklaarbare wijze. In de hoofdstad vinden op willekeurige plekken arrestaties plaats, waarbij vrouwen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden in busjes worden gesleurd en afgevoerd. Die intimidatie werpt zijn vruchten af.

Mr. Bigmouth

Oude bekenden uit de eerste serie duiken weer op, zoals Mr. Bigmouth die internet een uitvinding van satan vond, maar nu Twitter en Instagram gebruikt om vijanden van de islam te ontmaskeren. Erdbrink ziet ook zijn voormalige assistente Somayeh terug, die evenals een miljoen landgenoten haar geluk beproefde in de Verenigde Staten.

Meer over