Na Teheran

Thomas Erdbrink maakt nieuwe serie: Onze Man bij de Taliban

23 november 2022 12:15 | informatief | Door Irma Tomas

© Dennis Kersten
Toen alle buitenlandse journalisten uit Afghanistan vertrokken, besloot Thomas Erdbrink juist om tijdelijk in Kabul te gaan wonen. Hij maakte er het programma Onze Man bij de Taliban over.

In het programma spreekt Erdbrink de Afghanen die, na het vertrek van de Amerikaanse militairen, verder moeten onder het onmenselijke bewind van de Taliban of die zelf tot de Taliban behoren. 

Hij trekt op met Taliban bommenleggers, spreekt moedige vrouwen die ondanks alle dreigementen vechten voor een gelijke plek in het nieuwe 'Islamitisch Emiraat' en ziet op het platteland de verwoestende uitwerking van de jarenlange droneaanvallen van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten.

Verplichte gezichtsbedekking

Hij leert ook een tv-presentatrice kennen die president wil worden en zich verzet tegen de verplichte gezichtsbedekking als ze voor de camera het nieuws leest en gaat langs bij een Taliban zelfmoordenaar die een kind van zijn gedode broer heeft geadopteerd, maar nog steeds klaarstaat om zo nodig zelf naar het paradijs af te reizen.

Meisjes van 15

Jonge vrouwen mogen niet naar school van de Taliban, maar in een illegaal klasje ontmoet hij boze meisjes van 15 die ondanks de risico’s toch les krijgen. Intussen halen de Taliban de touwtjes steeds strakker aan. Het nieuwe Emiraat blijkt meer en meer een land waar niets kan en alles moet. 

22 januari

Onze Man bij de Taliban, begint op zondag 22 januari, 20.20 uur op NPO 2. De vierdelige serie is vanaf 22 januari ook volledig te bekijken via NPO Plus.

Meer over