Tom, Evelyn en Thomas van Eigen Huis & Tuin geven tips

27 Januari 2018 12:51 | informatief | Door Televizier

Evelyn Struik, Thomas Verhoef en Tom Groot weten precies hoe je huis en tuin er in 2018 uit moeten zien. En dat vertellen ze hier.

Het valt soms niet mee om keuzes te maken voor de inrichting van je huis als alle stijlen, vormen, kleuren en accessoires in overvloed voorhanden zijn. Om kijkers te inspireren en wat houvast te geven legt Eigen huis & tuin het accent in het nieuwe jaar wat meer dan voorheen op styling. Misschien lijkt januari niet de meest voor de hand liggende periode om huis en tuin onder handen te nemen.

Opfleuren

Toch vragen veel huiskamers om ‘iets gezelligs’ nadat de boom aan de straat is gezet en de lampjes weer naar zolder zijn gebracht. De kamer en de tuin lijken ineens zoveel leger en ongezelliger dan voorheen. Dus zo’n gek idee is het niet om het team van Eigen huis & tuin te vragen hoe we de boel weer wat kunnen opfleuren.

Evelyn Struik

Evelyn Struik herkent het kerstdipje wel: “Ik adviseer om op de lege plek waar de kerstboom stond een grote bak te zetten met een mooie plant erin. Iets palmachtigs bijvoorbeeld. Veel mensen ruimen na Kerst ook de kandelaars op waarin al die rode en gouden kaarsen stonden. Dat zou ik niet doen. Zet er mooie witte of crèmekleurige kaarsen in of kaarsen met een lekker fris kleurtje dat bij de rest van het interieur past.

Kleuren

Die kleuren kun je ook terug laten komen in de kussentjes op je bank. Want met kleine ingrepen kun je heel makkelijk je inrichting aanpassen. Nieuwe kussenhoezen bijvoorbeeld in fluwelige en zijdeachtige stof. In frisse kleuren groen, licht oranje, bleekgeel en een zachte print erbij. Gewoon lekker mixen. Wat het ook altijd goed doet is zo’n mooie gebreide plaid in een bijpassende kleur. Door een paar van die kleine dingen te veranderen krijg je al een heel nieuwe sfeer in huis. En het hoeft niet veel te kosten, want de bank laat je gewoon staan. Ik zou ook zeker potten neerzetten vol met van die leuke bloembolletjes die je in deze tijd overal kunt kopen. Als die uitkomen ruikt het nog lekker ook.”

Thomas Verhoef

Klusexpert Thomas Verhoef is geneigd er iets meer werk van te maken om de donkere dagen na Kerst wat op te fleuren: “Ik zou zeggen, ga lekker fris het nieuwe jaar in en schilder de muren in een kleurtje. Vergeet dan niet om ook het plafond te witten, want dat is soms wel nodig na al dat gourmetten en fonduen. Als je flink aan de slag gaat, kun je ook nog een paar kilootjes van de feestdagen kwijtraken.

Pak die kleine klussen aan

En nu we het toch over het nieuwe jaar hebben… Dit is de tijd van de goede voornemens en die kun je natuurlijk ook op je huis toepassen. Pak al die kleine klusjes die al heel lang moeten gebeuren nu eindelijk eens aan. Dan hoef je je tenminste niet weer een heel jaar te ergeren aan die wiebelende kraan, dat loszittende stopcontact of die klemmende deur. Een tochtstripje hier en daar, dat laatste stukje plint, de lelijke kitranden in de badkamer. Er ligt meestal genoeg te wachten op een opknapbeurt.”

Tom Groot

Het is aan Tom Groot, de tuinier van Eigen huis & tuin, om het kale buitengevoel een beetje weg te poetsen. Tom zoekt het in de eerste plaats in tuinverlichting: “Voor wie dat nog niet heeft, is het misschien een goed idee om aan vaste tuinverlichting te denken. Dat geeft een mooie sfeer aan de tuin en daar kun je ook vanuit het raam van je huis van genieten. Je hebt prachtige lage verlichting die zo’n beetje omhoog straalt en de planten uitlicht.

Boomspots

Er zijn ook boomspots die twee kanten op schijnen. Daarnaast kun je het terras opfleuren door bloempotten met bloeiende planten neer te zetten. Die heb je zelfs in januari. De helleborus bloeit dan bijvoorbeeld, dat is een mooie groenblijver die heel lang bloemen blijft geven. De winterakoniet bloeit nu ook mooi geel. Dat is een bodembedekkertje dat je nu in potjes kunt zetten en straks in de tuin kunt planten.

Vuurkorf

Mocht je nog geen vuurkorf hebben, dan zou ik die beslist aanschaffen. Zo’n vuurtje geeft zoveel sfeer in donkere dagen. Bovendien is een houtopslag met gestapelde houtblokken ook heel decoratief en makkelijk te maken. Als je volgend jaar nog meer afwisseling in kleur in je tuin wilt, dan moet je vooruitdenken en in het komende najaar bijvoorbeeld een beukenhaag planten die mooi bruin blad houdt in de winter. Vogels zijn ook blij met zo’n beschut plekje. Als je ook nog elke dag de voedertafel vult, is het een prachtig gezicht om door je raam de meesjes, vinkjes, roodborstjes en winterkoninkjes af en aan te zien vliegen.

Eigen huis & tuin, zaterdag - RTL 4 • 18.05

Meer over