Online shaming

VPRO cancelt nieuw programma Ismail Ilgun vanwege zijn online gedrag

8 April 2021 09:12 | informatief | Door Demi Schoenmakers

© NTR
De VPRO heeft het nieuwe programma van Ismail Ilgun over online shaming gecanceld. Volgens de omroep neemt hij niet genoeg afstand van mensen die slachtoffers 'exposen'.

Ilgun - ooit in opspraak als 'treitervlogger' - kreeg de kans om na zijn zeer slecht bekeken tweeluik over drillrap een nieuw programma te maken bij NPO. Deze serie over online shaming zou eind april op televisie te zien zijn, maar de VPRO heeft de stekker eruit getrokken. Dat meldt de Volkskrant. 

Research

Blijkbaar heeft dit te maken met de bevindingen van journalist Asma el Ghalbzouri. Toen ze hoorde dat Ilgun voor de VPRO slachtoffers van online shaming zou gaan interviewen, lichtte ze de omroep in. "Binnen 20 minuten had ik genoeg munitie verzameld om hem weg te krijgen, alleen had de VPRO die research natuurlijk zelf moeten doen", zegt ze tegen de krant. 

VPRO is geschrokken

Op zijn eigen YouTubekanaal staan onder andere interviews met controversiële figuren, zoals Youness Ouaali. Deze 'haatvlogger' werd twee manden geleden nog veroordeeld tot 240 dagen cel, waarvan 193 voorwaardelijk, omdat hij seks had met een minderjarige. 

De VPRO is naar eigen zeggen ‘heel erg te zijn geschrokken’ van de berichten over Ilgun. “We hebben onze verontschuldigingen aangeboden aan iedereen die ons over hem heeft bericht. We begrijpen dat mensen de keus voor hem als kwetsend hebben ervaren.” De omroep laat weten dat Ilgun eruit ligt. Ook zeggen ze al langer met hem in gesprek te zijn over zijn gedrag op internet. 

Niet eerlijk

De VPRO is niet professioneel, vindt Ilgun. “Als ik een project met iemand zou doen, zou ik diegene meerdere malen screenen en dan pas in zee gaan.” Hij is van mening dat de omroep hem afrekent op het gedrag van Youness Ouaali.

Meer over