Werkstraffen en boetes voor bedreigers Sylvana Simons

18 mei 2017 13:58 | informatief | Door Televizier

© Leendert Jansen/NTR

De dames en heren die voormalig presentatrice Sylvana Simons online beledigden, hebben van de rechter forse straffen gekregen. De maker van een lynchfilmpje kreeg de hoogste maatregel opgelegd: 450 uur werkstraf.

In het bewuste filmpje had Marcel K. uit Kudelstaart een foto van Sylvana Simons geplakt op het beeld van een donkere vrouw die door de Ku Klux Klan aan een boom is opgeknoopt. Bepaald onsmakelijk.

22 verdachten

Justitie zette in totaal 22 mensen voor het hekje. Drie verdachten kregen zestig uur werkstraf voor opruiing. Een van de verdachten werd vrijgesproken, anderen werden gedeeltelijk vrijgesproken vanwege de enorme media-aandacht voor de zaak. Eén minderjarige verdachte krijgt zijn straf nog te horen. De bedreigingen aan het adres van Simons stroomden binnen nadat ze haar leven in het teken stelde van de strijd tegen Zwarte Piet.

Grenzen

De politie is tevreden met de straffen: „Ook als samenleving mogen we blij zijn. Deze uitspraak geeft aan dat er grenzen zijn aan wat je in de openbare ruimte kunt zeggen.” Dat vindt Sylvana Simons ook. „Ik hoop dat mensen zich er voortaan bewust van zijn dat wat ze zeggen effect en persoonlijke consequenties kan hebben."

Meer over