1,7 miljoen kijkers voor 200 jaar koninkrijk

Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Precies 200 jaar later vierde Nederland 1 het begin van ons koninkrijk.

Acteur Huub Stapel deed in de ochtend op het strand van Scheveningen de historische landing nog eens over, daarbij geholpen door zevenhonderd acteurs en figuranten (482.000 kijkers). In middag opende premier Mark Rutte in de Ridderzaal de viering met muziek (391.000 kijkers).

Maar het klapstuk van Nederland 1 volgde vroeg op de avond: 200 Jaar Koninkrijk: Koninkrijksconcert vanuit het Circustheater in Scheveringen trok een lieve 1.749.000 kijkers, goed voor de tweede positie in de kijkcijfer top 10, vlak achter Het Journaal (en ruim voor de RTL 4-hit Holland's Got Talent).

Vooral het optreden van cabaretier Paul van Vliet (foto boven) maakte indruk op de kijkers. Voor velen zong hij het nieuwe volkslied/koningslied:

Natuurlijk waren koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix ook van de partij, net als eerder op de dag bij de landing in Scheveningen en de bijeenkomst in de Ridderzaal.

Holland's Got Talent: eerste live show

Op RTL 4 trok ondertussen een bonte stoet talenten aan Nederland voorbij. Holland's Got Talent was goed voor de eerste plaats bij de Televizier Praatcijfers en een vierde plaats bij de kijkcijfers (1,4 miljoen kijkers).

In de eerste liveshow van Holland's Got Talent liet de jury bestaande uit Dan Karaty, Chantal Janzen en Gordon in eerste instantie het oordeel over aan het publiek thuis. Dankzij het bellen en het sms'en was zangeres Claire meteen zeker van een finaleplaats.

Op het laatste moment kwam de jury weer in actie om een oordeel te vellen. De fantastische Abdel, die tegen de wil van zijn ouders danst, werd alleen door Dan Karaty gesteund. Chantal Janzen en Gordon kozen voor de grote dansgroep Reality uit Maastricht, waardoor Abdel op het laatste moment toch naar huis moest. Tot onbegrip van vele kijkers:

Viel Abdel onterecht af?

Oordeel zelf en bekijk zijn trefzekere optreden hieronder:

Reageren