Kijkcijfers woensdag 22 november

De TV van gisteren: 2 miljoen kijkers voor de verkiezingsuitslag op NPO1

23 november 2023 09:10 | kijkcijfers | Door Judith Regeling

© ANP REMKO DE WAAL
Veel kijkers zaten woensdagavond aan de buis gekluisterd voor de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Zelfs Het Sinterklaasjournaal kon daar niet tegenop.

Want wie-o-wie zou toch de grootste partij van Nederland worden?

Tweede Kamerverkiezingen

De experts noemden het voorafgaand aan de exitpolls 'de spannendste verkiezing ooit'. Het zou er namelijk om hangen tussen de VVD, PVV en GroenLinks-PvdA. Uiteindelijk bleek het Nederlandse volk het helemaal niet zo spannend te hebben gemaakt, zo bleek rond een uur of 21:00 woensdagavond toen de eerste exitpoll naar buiten kwam: de partij van Geert Wilders kreeg (na diverse updates) maar liefst 37 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA 25 en de VVD 24. Pieter Omtzigt sloot de avond af met 20 zetels voor zijn kersverse partij NSC.

Zowel de NOS als RTL hadden hun programmering hierop aangepast en dat heeft ze beide geen windeieren gelegd: gemiddeld stemden 2 miljoen mensen af op de lange uitzending op NPO1. RTL4 kon rekenen op 627.000 kijkers.

Klein Maar Fijn

Terwijl veel Nederlanders met hun hoofd bij de uitslagen en de verkiezingen op zich zaten, was er op de woensdagavond natuurlijk ook nog ruimte voor entertainment: 1,2 miljoen kijkers zaten weer klaar voor een kersverse aflevering van Het Sinterklaasjournaal, terwijl later op de avond 331.000 mensen afstemden op Bij Ons Op Het Kamp en 285.000 mensen op de grote finale van Klein Maar Fijn. Die laatste zagen uiteindelijk hoe Bianca er met de winst vandoor ging. Zij krijgt nu haar eigen expositie in Miniworld Rotterdam, een trofee en 2500 euro te besteden aan materialen. 


X Days Outside

En dan is nog de grote vraag: wat heeft NPO3 gedaan? PowNed vond het een goed moment om op deze verkiezingsdag van start te gaan met X Days Outside, een nieuw survivalprogramma waarin negen jongeren zonder mobiele telefoon of andere technische snufjes een weg moeten banen door de wildernis. Ze krijgen hierbij hulp van twee survivalexperts om hun weg naar de bewoonde wereld te vinden. Veel heeft het alleen nog niet gedaan: op X zijn er nauwelijks reacties te vinden en ook aan de kijkcijfers is het te merken. Het programma moest het doen met een pijnlijke 72.000 kijkers. 

Meer over