Kijkcijfers zaterdag 12 juni 2021

De TV van gisteren: 4 miljoen EK-kijkers zien medisch drama Eriksen

13 juni 2021 08:58 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© ANP
De hele wereld leefde mee toen de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens de EK-wedstrijd Denemarken - Finland in elkaar zakte en minutenlang live op televisie gereanimeerd moest worden.

In Nederland zagen ruim vier miljoen mensen hoe de oud-Ajacied vlak voor rust getroffen werd. Artsen waren direct op het veld en werden respectvol afgeschermd door het Deense elftal dat een kring vormde rond hun gevallen teamgenoot.

De bal rolt door

De UEFA liet, naar verluidt op verzoek van de herstellende Eriksen zelf, de wedstijd hervatten. Uiteindelijk zagen nog eens 2 miljoen mensen hoe de pot afgemaakt werd. De match Belgie - Rusland trok vervolgens 2,2 miljoen kijkers en napraatshow Studio Europa had voor het oog van 1,2 miljoen kijkers heel wat te bespreken. 

Oranjezomer omhoog

De heren van Oranjezomer waren ook opgeschrikt door het Eriksen incident. Toen ze rond 20.00 uur op zender moesten was nog weinig duidelijk over zijn toestand. Voor het oog van 296.000 kijkers reageerden ze zo goed mogelijk op de situatie. De rest van de avond was voor een herhaling van Ik hou van Holland, goed voor een schamele 354.000 kijkers. De late editie van Oranjezomer haalde de schade wat in met 603.000 kijkers.

Van Rossems scoren

Voor wie totaal niet zit te wachten op het oranjegeweld zijn er alternatieven. Maarten, Sis en Vincent van Rossem dragen bijvoorbeeld altijd zwart. In Hier zijn de Van Rossems bezocht de kibbelende familie Utrecht en 723.000 kijkers waren benieuwd naar hun observaties. Daarmee waren de Van Rossems beter beken dan RTL 4 dat slechts 429.000 kijkers scoorde met Beat the champions. Later op de avond, na 570.000 kijkers voor Nieuwsuur, speurden nog eens 312.000 kijkers mee met Vera.

Meer over