KIJKCIJFERS ZATERDAG 6 JULI 2019

De TV van gisteren: Bijna miljoen mensen zien historische ritwinst Mike Teunissen

7 juli 2019 08:50 | kijkcijfers | Door Jacob-Jan van de Groep

© AFP
Naast het WK vrouwenvoetbal en Wimbledon komen sportliefhebbers de komende drie weken weer volledig aan hun trekken met de Tour de France. Naar de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk keken bijna een miljoen mensen.

In de eerste etappe, die van Brussel naar Brussel ging, was de slotfase er een van uitersten. Grote favoriet Dylan Groenewegen maakte in de laatste vier kilometer kennis met het Belgische asfalt, waardoor hij zijn gedroomde ritzege en gele trui in rook zag opgaan. Waar velen daarna hun geld hadden ingezet op Peter Sagan, was het Mike Teunissen die als een duiveltje uit een doosje er met de ritwinst vandoor ging.

Gele trui

De overwinning in Brussel leverde de renner van Team Jumbo-Visma ook de gele trui op. Een historisch moment voor wielrennend Nederland, want het was voor het eerst sinds 1989 dag een Nederlander weer de gele trui om zijn schouders kreeg. Destijds was het Erik Breukink, die Teunissen en passant nog feliciteerde met zijn historische prestatie.

WK vrouwenvoetbal

Naar De Avondetappe keken later op de avond meer mensen dan de openingsrit. Er stemden 1.033.000 kijkers af op Dione de Graaff en haar gevolg. Sport was eigenlijk begrote roerganger van de zaterdag, want de strijd om de derde plek op het WK vrouwenvoetbal tussen Zweden en Engeland trok 1.257.000 mensen. De Zweedse voetbalsters wonnen de troostfinale met 2-1 en dat geeft sommige Oranjefans hoop op een goed resultaat vanmiddag, wanneer Nederland het in de finale van het WK opneemt tegen grote favoriet de Verenigde Staten.

Tweede keer

Het best bekeken programma van de zaterdagavond was het NOS journaal van 20.00 uur met 1.795.000 belangstellenden. Floortje naar het einde van de wereld schopte het ook tot het erepodium met 1.122.000 kijkers.  Bij RTL 4 wist de spelshow BankGiro Miljonairs met Robert ten Brink voor de tweede keer sinds de terugkeer meer dan een miljoen kijkers te boeien. 1.013.000 kijkers zagen hoe Chaim met 64.000 euro naar huis ging.

Voorafgaand aan BankGiro Miljonairs wist een herhaling van Oh Wat Een Jaar 815.000 kijkers te bekoren. SBS 6 wist met de spelshow Thank You For The Music 560.000 kijkers aan zich te binden.

Meer over