Kijkcijfers woensdag 30 maart

De TV van gisteren: Daan Schuurmans heeft weer iedereen in zijn greep

31 maart 2022 09:00 | kijkcijfers | Door Judith Regeling

© NPO Start
Daan Schuurmans kan opnieuw terugkijken op een prachtige week. Met zijn geschiedenisprogramma Het Verhaal van Nederland hield hij ditmaal 1,46 miljoen mensen aan de buis gekluisterd.

Het goud op deze woensdagavond ging echter net aan zijn neus voorbij. Die eer was voor het NOS Journaal van 20:00 uur met 1,8 miljoen kijkers.

Het Verhaal van Nederland

Daan Schuurmans had deze week de kijkers aan zijn lippen met het verhaal over Willem V van Oranje-Nassau. Deze voormalig prins was pas drie jaar oud toen zijn vader overleed en waarmee hij direct standhouder werd, de hoogste ambtenaar van het land. Vanwege zijn jonge leeftijd namen anderen zijn taken jarenlang waar. Waarschijnlijk kwam het daardoor dat hij uitgroeide tot een onzekere en weinig daadkrachtige man, zo zagen de kijkers gisteren in Het Verhaal Van Nederland, dat over patriotten en prinsgezinden ging.

Kijke misten alleen één ding: waar was Lodewijk Napoleon Bonaparte in het verhaal, de eerste koning van ons land?


De Erfgenaam

NPO 1 had dus op deze woensdagavond opnieuw het merendeel van de kijkers in zijn greep, maar ook RTL4 kan niet ontevreden zijn. Het RTL Nieuws van 19:30 uur en De Erfgenaam leverde de zender een derde en vierde plek op in de kijkcijferlijst. Er was alleen één probleem: ook deze week hield Ruben Nicolai de 1,1 miljoen kijkers met meer vragen achter dan antwoorden. Want waarom had het ene familielid wel recht op een erfenis en de ander niet? Je leest er hier alles over.

Over Gewicht

Voor de debuterende programma's van de woensdagavond was er minder goed nieuws. Over Gewicht, het Net5-programma van Edsilia Rombley en Kees Tol over gezond eten en afvallen, wist met 182.000 kijkers niet eens in de buurt te komen van de Top 25. En de inhoud bleef bij de mensen die wel keken ook niet hangen: kijkers hadden het namelijk vooral over Kees Tol' uitspraak van het woord 'suiker'.

De Slechtste Chauffeur van Nederland

De bijzondere tv-special van De Slechtste Chauffeur van Nederland: Het Theorie-examen, waarin acht bekende koppels zich opnieuw moesten bewijzen om zo te voorkomen dat ze moesten deelnemen aan het gloednieuwe seizoen, deed het ietsje beter. Maar ook het aantal van 419.000 kijkers was net niet genoeg voor een plekje in de lijst. Het 'minstscorende' programma van de Top 25 - een herhaling van Reizen Waes - had er namelijk 446.000.

Meer over