Kijkcijfers 17 december 2023

De TV van gisteren: De finale van Expeditie Robinson ging tergend langzaam

18 december 2023 08:54 | kijkcijfers | Door Esther Hut

© RTL

De finale van Expeditie Robinson staat bekend om zijn proeven met klimmen, roeien, zwemmen en vuur maken maar dat was gisteravond wel anders. Op het eerste gezicht zag de proef er indrukwekkend uit, maar het bleek echter om wat emmertjes water halen te gaan en met een katapult schieten. En dat was vrij teleurstellend voor kijkers.

Maar er viel nog meer te klagen over het programma.

Lees ook: Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2023

Expeditie Robinson

Ruim 1,3 miljoen kijkers zaten klaar voor de grote ontknoping van Expeditie Robinson. Ilse Palis, Guido Spek en Willem Voogd gingen de strijd met elkaar aan, maar niet voordat kijkers thuis eerst in de studio oud-kandidaten met elkaar zagen terugblikken. Inmiddels zou je zeggen dat we wel wat gewend zijn na al die jaren, dat die finale helemaal uitgesmeerd wordt over 1,5 uur. De proef zelf duurde uiteindelijk maar een kwartier, maar als er steeds een reclameblok in wordt gegooid levert dat toch wat frustraties op bij kijkers.

Denkend aan Zwitserland

NPO1 deed ook prima zaken op de zondagavond. Maestro was goed voor ruim 1,3 miljoen kijkers, maar Denkend aan Zwitserland was de winnaar van de avond. Ruim 1,5 miljoen kijkers zagen André van Duin en Janny van der Heijden beginnen aan hun laatste etappe. Het duo begon in Davos, dat bekendstaat vanwege de gezonde berglucht, en ontmoette daar patienten in een Nederlands astmacentrum. Daarna reisde het gezelschap verder naar eindstation Sankt Moritz. Als Janny en André daar een berghut bezoeken die ooit in een echte Heidi-film is gebruikt, wanen ze zich echt Heidi en Peter.

Serious Request

De dj’s van 3FM trokken gistermiddag voor Serious Request in het Glazen Huis in Nijmegen en wisten daarmee 246.000 kijkers te trekken. Om in het muziekthema te blijven was de Top 2000 Quiz goed voor 607.000 kijkers en de Top 4000 Quiz op SBS6 scoorde 423.000 kijkers.

Wat er verder op tv gebeurde?

In Het Roer Om: Hoe gaat het nu met? werd nog even teruggeblikt naar onder andere Alex en Rick die vorig jaar in Frankrijk een Chambre d’Hotes openden en trok 395.000 kijkers. De belangrijke voetbalwedstrijd AZ-PSV was goed voor 494.000 voertbalfans voor de tv en Renze op Zondag wist een prima 529.000 kijkers te bereiken.

* De kijkcijfers uit dit artikel, komen van Tina Nijkamp. Deze kijkcijferkenner publiceert iedere dag de meest opvallende cijfers op haar account op Instagram @tinanijkamp.

Meer over