Kijkcijfers vrijdag 13 augustus 2021

De TV van gisteren: Ellen ten Damme duikt op in De Slimste Mens

14 augustus 2021 08:40 | kijkcijfers | Door Jacob-Jan van de Groep

© KRO-NCRV

De Slimste Mens blijft onverminderd populair bij televisiekijkend Nederland. Ook in de vijfde week scoort de kennisquiz prima kijkcijfers.

Philip Freriks en Maarten van Rossem verwelkomden vrijdag niemand minder dan Ellen ten Damme in De Slimste Mens-studio. De 53-jarige zangeres en actrice zou normaal gesproken nooit een voet binnen een studio zetten voor een tv-programma als De Slimste Mens, maar ze besloot dat het in coronatijd prima kon. “Ik zou hier nooit aan meedoen normaal gesproken. Dit niet zo slimme idee stamt uit de coronatijd natuurlijk.”

Finale

Dat ze op vrijdag de 13e te zien was op NPO2 met haar debuut in de kennisquiz bracht Ellen geen geluk. In de finale tegen Nick Toet wist ze het niet te rooien. “Ik had het tactischer moeten spelen. Ik heb geen één keer de kans gehad om te beginnen. Je denkt altijd: jeetje, ik had veel meer moeten roepen en moeten noemen”, zo keek ze direct al terug op haar nederlaag. 1.407.000 kijkers keken naar haar verrichtingen in De Slimste Mens.

Persconferentie 

Daarmee pakt het programma brons op vrijdag achter het NOS journaal en de coronapersconferentie van demissionair minister president Mark Rutte en diens collega Hugo de Jonge. Naast de NPO deden ook RTL en SBS6 verslag van de persconferentie. RTL 4 trok 933.000 kijkers en via SBS6 keken nog eens 221.000 mensen naar Rutte en De Jonge. Met de 2,6 miljoen kijkers totaal is het perspraatje van vrijdag de dertiende de slechtst bekeken editie ooit.

Eredivisie

De meest bekeken alternatieven voor De Slimste Mens waren Muziekfeest op het Plein met 502.000 kijkers op NPO 1, Vera met 385.000 kijkers op RTL 8 en Game of Talents met 361.000 kijkers op RTL 4. Geen topscores dus. De Eredivisie begon vrijdag ook weer. Het seizoen 2021-2022 werd afgetrapt door Go Ahead Eagles en SC Heerenveen. In Deventer wonnen de Friezen met een miniem verschil (0-1) en de samenvatting van dat duel trok vrijdagavond 708/000 kijkers naar NPO1.

Meer over