Kijkcijfers dinsdag 9 mei

De TV van gisteren: 2,1 miljoen mensen zien pijnlijke uitschakeling Mia Nicolai en Dion Cooper

10 mei 2023 08:25 | kijkcijfers | Door Judith Regeling

© still YouTube (Eurovision)
Ruim 2,1 miljoen kijkers zaten gisteravond klaar voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023. Helaas kregen zij allemaal een klap te verduren: Mia en Dion wisten de finale namelijk niet te bereiken.

Voor Zweden, Finland, Noorwegen, Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Tsjechië, Israël, Portugal en Servië was er daarentegen wel feest. Zij keren terug in de grote finale van a.s. zaterdag. 

Lees ook: Schema Eurovisie Songfestival 2023 - tweede halve finale 

Eurovisie Songfestival

Van deze 2,1 miljoen kijkers kunnen veel programma's enkel dromen. Toch heeft het muzikale festijn er in Nederland vooral een laagterecord mee bereikt. Vorig jaar zagen immers 2,3 miljoen mensen nog hoe S10 de finale wist te bereiken. De jaren daarvoor was het zelfs nog meer: 3 miljoen mensen zagen in 2019 hoe Duncan Laurence de finale bereikte. In 2018, het jaar van Waylon, zaten er 2,6 miljoen voor de beeldbuis in spanning te wachten.


The Interior Project: VIPS

Opvallend is deze in het algemeen lagere score voor zowel het Eurovisie Songfestival als de voorbeschouwing (1,2 miljoen) wel. De concurrentie was niet direct moordend. SBS6 trok 231.000 kijkers met Mitchel aan de Maas. Kees van der Spek: Oplichters bleef steken op 505.000 kijkers en de wedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City bereikte 821.000 mensen. Enkel Opsporing Verzocht bleef bij: daar keken toch nog een prachtige 917.000 mensen naar.

Overigens waar RTL vorig jaar om deze tijd nog druk bezig was met Married at First Sight, stond er dit jaar een nieuwe aflevering van het al niet scorende The Interior Project: VIPS tegenover. 346.000 kijkers waren benieuwd welke drie kandidaten het tot de finale zouden schoppen.

Rutger en de Nationalisten

NPO3 leek het een goed moment om op deze Songfestival-avond juist te starten met iets nieuws, want daar was de allereerste aflevering van Rutger en de Nationalisten te zien. Kijkers weten het echter nog niet helemaal te vinden: slechts 249.000 kijkers stemden daar gisteren op af. Het is de vraag of dat volgende week aantrekt of juist afneemt. Er werd in ieder geval al best flink over getwitterd.


Talkshows

Verder hadden we natuurlijk nog de talkshows. Op1 deed na het Songfestival goede zaken met 656.000 kijkers, maar versloeg daarmee net niet Vandaag Inside (690.000). Jinek pakte van deze drie het zilver met 505.000 kijkers. Eva had onder andere Gerard Joling, Richard Groenendijk en Babette Labeij te gast om te praten over (de nasleep van) het Eurovisie Songfestival en de toekomst, want nu rest alweer de vraag: wie sturen we volgend jaar?  

Meer over