De TV van gisteren: Finale Slimste Mens trekt iets minder kijkers

27 januari 2018 07:42 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO 2

Raar maar waar: de ontknoping De slimste mens trok met 1.5 miljoen kijkers net wat minder bekijks dan de halve finale die een dag eerder nog 1.63 miljoen mensen boeide.

Zou het verlies van Thijs Zonneveld echt kijkers gekost hebben? Waarschijnlijk heeft de moordende concurrentie op de vrijdagavond wat van de kijkers van de kennisquiz afgesnoept. Anderhalf miljoen is voor NPO 2 op primetime een prestatie. Uiteindelijk bleek Sander Schimmelpenninck de slimste.

 

Pronkstuk geen paradepaardje

Na De slimste mens was het tijd voor nóg een finale. Live op NPO 2 presenteerde Jort Kelder de laatste stemronde van Het pronkstuk van Nederland. Na maanden wikken en wegen werd besloten dat het belangrijkste culturele erfgoed het plakkaat van verlatinghe is en niet de gedoodverfde winnaar De Nachtwacht. De cultureel verantwoordelijke populariteitsstrijd werd uitgevochten voor het oog van een teleurstellende 350.000 kijkers.

2 miljoen voor The Voice

Grootste concurrent was The voice, de talentenjacht begon aan de eerste van vier liveshows. Doorgaans zorgt dat voor extra aandacht, maar ditmaal kwam de show niet verder dan 2 miljoen kijkers, wat gemiddelde score voor een Battles of Knock-out-aflevering is. Aan het enthousiasme online lag het in elk geval niet en ook Humberto Tan zal een vreugdedansje doen: na afloop van The voice bleven er nog 730.000 mensen zitten voor RTL Late Night, de eerste keer deze week dat de talkshow in het kijkcijferklassement kwam. En ja, ook Peter R. de Vries was er weer.

Herhaling Flikken nekt NPO 1

NPO 1 heeft moeite de kijker vast te houden op vrijdag. Het grootste probleem op primetime lijkt Flikken Maastricht. De politieserie is doorgaans een kijkcijferkanon maar niet in de herhaling, zo blijkt uit de score van 886.000 kijkers. De start van een nieuw seizoen Een tegen 100 trok met 1.18 miljoen kijkers de boel weer wat uit het slop, maar Studio sport zorgde daarna wederom voor een zapmoment met 759.000 kijkers voor Eredivisievoetbal. Jinek maakte de avond op eigen kracht goed met 958.000 kijkers.

Meer over