Kijkcijfers vrijdag 8 september 2023

De TV van gisteren: Finale Slimste Mens troeft Holland's Got Talent af

9 september 2023 09:51 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
De ontknoping van De slimste mens was uiteraard het meest in trek, maar de lineaire kijkcijfers van de kennisquiz vallen toch stevig tegen zo blijkt uit data van Stichting Kijkonderzoek die Tina Nijkamp vroegtijdig heeft gelekt.

Officieel weten we pas volgende week hoeveel kijkers de moeite hebben genomen om voor de buis te kruipen met dit prachtige nazomerweer. Maar de eerste cijfers tonen al aan dat er fors minder gekeken is.

De Slimste op 1

Uiteindelijk zagen 1,9 miljoen kijkers rechtstreeks hoe Jorgen Tjon a Fong door een tactische fout in de finale van De slimste mens de overwinning uit handen gaf. Journalist Tom Kleijn claimde de winst en de bokaal. Een kleine 2 miljoen is een sterke score, maar vorig jaar trok de quiz bijna 3 miljoen belangstellenden. Vervolgens stelde Dragon's den teleur met amper 500.000 kijkers.

En er was zelfs een verrassende kijkersvraag.

Got Talent houdt stand

RTL 4 vertrouwde op Holland's got talent om de aandacht van de kijkers vast te houden. De eerste aflevering vorige week wist in totaal 1,3 miljoen mensen te boeien, lineair was aflevering 2 goed voor bijna één miljoen. De jury beoordeelde onder meer de zingende poppenact Lulu en Snarebeest (foto) die in ieder geval de lachers op de hand kregen. 

SBS in de herhaling

Ook deze week besloot SBS 6 op primetime een herhaling in te zetten. De opgewarmde aflevering van Het jachtseizoen sprak niet veel kijkers tot de verbeelding en is een verre van ideale lead in. Toch lijkt het de heren van Vandaag inside weinig te deren. De talkshow is met een kleine 800.000 kijkers het meest populaire late night praatprogramma. 

Meer over