Kijkcijfers zaterdag 13 mei 2023

De TV van gisteren: Finale Songfestival ook zonder Nederland kijkcijfertopper

14 mei 2023 10:01 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Met 1,8 miljoen kijkers is het 't minst bekeken Eurovisie Songfestival in jaren, toch steekt de ontknoping van het liedjesfestijn met kop en schouder boven de concurrentie uit.

Nederland kent heel wat Eurovisiefans die ook kijken als 'we' geen kans meer maken. Zo kon de voorbeschouwing al rekenen op een riante 807.000 kijkers en dat aantal groeide gestaag tijdens de vier uur durende liveshow die met afstand het bekeken programma van de avond is. Lange tijd leek Zweden onverslaanbaar dankzij een stortvloed aan douze points van de vakjury's, maar toen de televoting resultaten bekend werden bleek Finland met afstand de publieksfavoriet. Dat kon zangeres Loreen niet van haar tweede overwinning behouden.

RTL 4 zoekt dekking

RTL 4 zag de bui al hangen en besloot om een herhaling uit te zenden van Oh, wat een jaar! De keuze viel op een aflevering uit oktober 2021 toen Edson da Graça en Fred van Leer terug gingen naar 1991. Van de 936.000 kijkers die de eerste keer keken waren er nu 663.000 over. Dat een herhaling zo goed scoort maakt het extra pijnlijk dat de laatste aflevering van Alles is muziek vervolgens niet verder kwam dan 275.000 kijkers. Het is een roemloos einde voor Marieke Elsinga's eerste, grote studioshow.

SBS op herhaling

SBS 6 besloot haar kruit helemaal droog te houden tegenover het Eurovisie-geweld. De zender koos uitsluitend voor herhalingen: Het jachtseizoen kon rekenen op 330.000 kijkers. Vervolgens was Het roer om goed voor 461.000 kijkers. Een bittere pil voor Gordon die met Wat een uitvinding de laatste weken op dat tijdstip moeite heeft om in de buurt van het half miljoen te komen. Zo keken vorige week nog 389.000 kijkers naar zijn talentenjacht voor uitvinders.

Meer over