De TV van gisteren: Groot Dictee kladderadatscht naar 368.000 kijkers

Kladderadatsch (ineenstorting) was een van de meest fout gespelde woorden in het 27ste Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat zaterdag werd uitgezonden op NPO 2. Helaas zijn de kijkcijfers ook wat ingestort.

Het Groot Dictee was jarenlang goed voor meer dan een miljoen kijkers, maar in 2014 trok de spellingswedstrijd tussen Nederland en Vlaanderen opeens nog maar 722.000 geïnteresseerden (één r, dubbel s). Vervolgens werd het programma in 2015 van vlaggenschip NPO 1 verplaatst naar het minder bekeken NPO 2, waar de kijkcijfers inzakten naar 594.000. Dit jaar zet die daling zich dus nog verder voort: slechts 368.000 mensen hoorden de tekst van A.F.Th. van der Heijden. Sommigen schreven ijverig mee, anderen durfden het toch niet aan.

De 60 deelnemers in de Eerste Kamer maakten in totaal 1138 fouten, dus gemiddeld 18 fouten per persoon. Een heel redelijke score voor de op het eerste gehoor zeer lastige tekst, met woorden als qaly's, kladderadatsch en dysthymie. De Vlamingen deden het gemiddeld beter, maar de beste persoonlijke uitslag was van Nederlander Roberto la Rocca, die slechts 6 fouten maakte. 

De winnaar van de 'derby der Lage Landen' wordt sinds vorig jaar echter bepaald in een aparte finaleronde. Daarin nemen de beste Nederlanders het op tegen de beste Vlamingen, met losse moeilijke woorden. Vorig jaar pakte deze finale goed uit voor 'ons', maar dit jaar helaas niet: bij het woord balalaikaspeelster ging Nederland de mist in, terwijl Vlaanderen het wél goed deed en daarmee het Dictee won. De kijkers zijn verdeeld over de toevoeging van de finale: 

De kwis

Intussen trok NPO 1 maar liefst 1,1 miljoen kijkers met een herhaling van Jochem Myjers cabaretshow Even geduld aub. Door deze uitzending begon De kwis pas rond tien uur, maar daar hadden de kijkcijfers geen last van: 1,3 miljoen mensen zagen hoe de kwismasters acteur Huub Stapel én de actualiteit onder handen namen. Vooral de geheel eigen versie van Justin Biebers Sorry viel in de smaak.

Frozen

Tegenover de humor-avond van NPO 1 zond RTL 4 Ik hou van Holland uit. De familieshow was deze week goed voor 1,4 miljoen kijkers. Ook SBS mikte op de gezinnen met de tv-première van de mega-filmhit Frozen. De Nederlands gesproken versie trok 573.000 kijkers op SBS 6, de gelijktijdig uitgezonden originele versie 141.000 kijkers op SBS 9.

Meer over:

Reageren