De TV van gisteren: Het Instituut sluit haar deuren onder het miljoen

9 december 2016 08:15 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Het instituut is niet het doorslaand succes gebleken waar de NPO op hoopte. De laatste aflevering van de ambitieuze wetenschappelijke show scoorde 588.000 kijkers.

En dat is niet bijster veel, vooral omdat de muzikale serie Petticoat daarvoor nog 1 miljoen scoorde. De kijkers zapten echter flink weg naar de concurrentie, zoals RTL 4 en zelfs RTL 5 dat met Expeditie Robinson ook een slordige 1 miljoen kijkers wist te trekken. Het instituut beleefde geen makkelijke start, zo werd het geprogrammeerd vóór de slecht ontvangen dramaserie La famiglia dat na drie weken werd verbannen naar de late zondagavond. Daarna trokken de kijkcijfers iets bij, maar het programma is nooit in de buurt geweest van het miljoen. Toch hebben veel Twitteraars er van genoten.

Chantal blijft slapen scoort

Winnaar op primetime was Chantal blijft slapen. De combinatie van gastvrije BN'ers en Chantal Janzen met roze koffer blijkt een succesformule. Ditmaal bleef ze onder meer overnachten bij Danny de Munk en zijn vrouw Jenny. Na hun eigen real life soap Danny & Jenny weten de De Munkjes haarfijn hoe ze het thuis gezellig voor de camera kunnen hebben. Maar 1.31 miljoen mensen genoten zonder meer.

Al valt een kritische noot na drie series waarin Chantal steevast 's nachts stiekem d'r slag slaat niet te ontkennen...

GTST schokt kijkers

Voor fans van GTST was het een topdag. Niet alleen werd bekend dat vanaf maart de legendarische soapbitch Martine Hafkamp terug komt, 1.2 miljoen kijkers waren ook nog eens getuige van de start van een nieuwe verhaallijn rond de meest recente soaphunk Olivier (Ziggy Knel). Koud een paar weken in Meerdijk, maar de krullebol wist al het hart van Sam Dekker (Stijn Fransen) te stelen. Eén probleem: hij blijkt ongeneeslijk ziek maar wil Sam daar niet mee belasten.

Meer over