Kijkcijfers woensdag 4 mei 2022

De TV van gisteren: Nationale Dodenherdenking weer met publiek

5 mei 2022 10:29 | kijkcijfers | Door Janine van Rooden

© ANP/Remko de Waal

Voor het eerst sinds 2019 kon er gisteren weer publiek aanwezig zijn bij de Nationale Dodenherdenking. Zowel de Dam in Amsterdam als de Waalsdorpervlakte in Wassenaar stonden vol met mensen die allemaal twee minuten stilte hielden en kransen legden ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers.

Op NPO 1 werd traditiegetrouw de Nationale Dodenherdenking vanaf de Dam uitgezonden. Ruim 2,4 miljoen mensen volgden deze herdenking. Onder anderen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waren hierbij aanwezig. Op RTL 4 was de herdenking vanaf de Waalsdorpervlakte te zien, waar 721.000 mensen naar keken.

Halsema refereerde in haar speech aan de oorlog die momenteel gaande is in Oekraïne. "Overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, mensen die van elders voor bommen zijn gevlucht, militairen die voor vrede en veiligheid hun leven riskeren: nu er weer oorlog is op ons continent, komen bij veel mensen herinneringen terug."

Ook had de burgemeester veel aandacht voor het bombardement op Rotterdam in 1940. "Rotterdammers verloren honderden stadsgenoten. Een trotse havenstad verloor haar eeuwenoude hart." Ze noemde het Rotterdamse monument De Verwoeste Stad één van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten in ons land. De speech wist door al deze woorden veel kijkers te raken.

Soldaat van Oranje

Op SBS6 was - na achten - de Nederlandse oorlogsfilm Soldaat van Oranje uit 1977 te zien, waarin Rutger Hauer de rol van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema vertolkt. Met 586.000 kijkers behaalde de film een veertiende plaats in de kijkcijfer top 25. Ondanks dat veel mensen de film al een aantal keer hadden gezien, waren ze toch weer onder de indruk van het verhaal.

Kunst en voetbal

Verder werd er gisteravond door de mensen geschakeld naar Tussen Kunst en Kitsch op NPO 1 (1,3 miljoen kijkers). In het kader van de nationale herdenking werd het kunstprogramma uitgezonden vanuit Oorlogsmuseum Overloon.

Daarnaast werd er gekeken naar de spannende halve finale van de Champions League tussen Real Madrid en Manchester City op RTL 7 (1,2 miljoen kijkers). De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen door Real Madrid.

Meer over